Alekszandr Lukasenka;Fehéroroszország;Ukrajna;

2021-08-05 12:34:19

Lukasenka odaszólt Ukrajnának: Kijev politikája a konfrontáción alapul

A feszültség vélhetően a Kijevben holtan talált ellenzéki aktivista miatt növekszik.

- jelentette ki a belarusz diktátor egy csütörtöki tanácskozáson, amelyen az országhatáron kialakult helyzetet vitatta meg több vezető tisztségviselővel.

Alekszandr Lukasenka szerint fontos meghallgatni hivatalnokai véleményét, "miben mesterkedik testvéri Ukrajnánk." Úgy véli, Kijev népellenes politikát folytat. 

"Most nem arról beszélünk, hogy hová tartanak - nyugatra, keletre vagy délre, ez most lényegtelen. Ám politikájuk a konfrontáción alapul. Ez pedig számunkra olyan fenyegetést jelent, amellyel korábban nem kellett szembesülnünk" - jelentette ki az országot évtizedek óta irányító elnök a fehérorosz állami hírügynökség, a Belta beszámolója szerint. 

A két ország közötti feszültség alighanem az elkövetkező időkben tovább fog nőni a kijevi fehérorosz emigránsok vezetőjének halála miatt. Mint lapunk is megírta, Vitalij Sisovot pár napja felakasztva találták meg otthona közelében, ugyanakkor az ukrán hatóságok szerint öngyilkosságnak álcázott emberölés történt és nagy erőkkel nyomoznak a lehetséges tettesek után. Volodimir Zelenszkij elnök korábban azt mondta, amennyiben ki fog derülni, hogy a titkosszolgálatoknak köze van a férfi halálához, akkor arra reagálni fog. Dmitro Kuleba külügyminiszter pedig arról beszélt, Ukrajna mindent megtesz, hogy kiderítse, mi történt.