sürgős ellátás;Uzsoki kórház;

2021-08-05 17:02:22

Elfogytak az orvosok az Uzsoki sürgősségijéről is, bérvita állhat a háttérben

Az intézményben a sürgősségi osztályt egy közvetítő cégen keresztül 18 vállalkozó orvos illetve mentőtiszt biztosította.

Míg másfél hónapja a zalaegerszegi kórházban kellett felfüggeszteni a traumatológia ellátást miután egy bérvita miatt eltűntek onnan az orvosok, most az Uzsoki kórház sürgősségi osztályán függesztették fel az ellátást augusztus végéig hasonló okok miatt.

Az intézményben a sürgősségi osztályt egy közvetítő cégen keresztül 18 vállalkozó orvos illetve mentőtiszt biztosította. Csakhogy néhány hete kiderült számukra, hogy közéjük, hasonló munkára közel kétszer annyiért toboroznak embereket. Ám amikor ezt az összeget maguknak is kérték a kórház menedzsmentje elzárkózott kérésük elől. Erre a 18 szakember, aki egyébként másodállásban látta el ezt a munkát, fölmondott és távoztak. Úgy tudjuk közülük 3-4-en visszaléptek, ám ők nincsenek elegen ahhoz, hogy az osztály zavartalanul fogadhasson betegeket. 

Mint arról beszámoltunk, csütörtöktől augusztus végéig szünetel az Uzsoki kórházban a sürgősségi ügyeleti ellátás. Az intézmény ezúttal szakember krízisre hivatkozva kérte, hogy az országos tiszti főorvos mentesítse és jelöljön ki más intézményeket a feladatra – derül ki a Népszavához is eljutott tisztiorvosi határozatból. E dokumentum szerint dr. Tóth Ferenc a kórház orvosigazgatója másfél hete (július 25-től) kérte először, hogy az intézmény sürgősségi osztályát átmenetileg bezárhassák, akkor még arra hivatkozott, hogy a járványhullám lecsengése után szükség van fertőtlenítő festésre és takarításra. Ezek a munkálatok tartottak volna augusztus negyedikéig, amikor este hat óra után egy újabb levélben arra kérte a tisztifőorvost az orvosigazgató, hogy a teljes hónapra mentesítsék az intézményt feladat alól. Az országos tiszti főorvos utasítása alapján az Uzsoki helyett a sürgősségi ellátásra szorulókat a Honvédkórházba, a Pest Megyei Flór Ferenc Kórházba Kistarcsára, illetve a Bajcsy-Zsilinszky Kórházba kell vinniük a mentőknek.

Lapunk küldött kérdéseket a kórháznak is, amint válaszolnak frissítjük cikkünket.