Kína;lélegeztetőgép;Külgazdasági és Külügyminisztérium;

Luxusjachtot és magánrepülőgépet vett a Bruce Willis által is beperelt maláj szélhámos a magyar lélegeztetőgép-biznisz után – Videó!

A járvány elleni védekezés egyik legnagyobb botránya volt a kormány lélegeztetőgép-biznisze, amellyel sok berendezést vettünk, drágán.

Egy Bruce Willis által is beperelt szélhámos maláj üzletembertől vett több mint 178 milliárd forintért kínai lélegeztetőgépeket a Külgazdasági és Külügyminisztérium. A közvetítő köszönte szépen, és vett a pénzből egy jachtot összesen több tízmillió dollárért, meg egy magánrepülőt – derült ki Tompos Márton momentumos politikus vasárnapi Facebook-videójából.

A koronavírus-járvány elleni védekezés egyik legnagyobb botránya volt az Orbán-kormány lélegeztetőgép-biznisze, ugyanis sok berendezést vettünk nagyon drágán. Minderről, az összesen 300 milliárd forintért beszerzett 16 863 lélegeztetőgépről, illetve azok későbbi sorsáról a Népszava is beszámolt.  

Tompos Márton szerint az üzlet legnagyobb részét a malajziai GR Technologies nevű céggel kötötte a külügy, tőle vettünk összesen 6258 gépet a már említett több mint 178 milliárdért. Mint kiemelte, a Szijjártó Péter vezette külügyi tárca tárgyalásainak az „eredménye” az volt, 

„nemhogy csökkent volna az egységár a magasabb rendelésszámmal, hanem még nőtt is. Több szerződés is született. Először csak 5000 gépet akartak beszerezni 75-82 ezer dollár közötti egységáron, a negyedik és ötödik szerződés alapján már a megnövelt számú berendezést kértük 89 ezer dolláros egységáron.”

A külügy a beszállítók kiválasztásánál sem állt a helyzet magaslatán, a GR Technologies tulajdonosa ugyanis nem más, mint Vinod Sekhar, Malajzia egyik leghírhedtebb szélhámosa, aki 2009-ben még hazája 28. leggazdagabb embere volt, azonban egy évvel azelőtt a híres színész, Bruce Willis perelte be amiatt, hogy „lenyúlta” kétmilliárd dolláros befektetésének közel felét. A skóciai St. Andrews Egyetem is hiába várta az üzletember által az intézménynek felajánlott 8 millió dollárt, de több más ügy miatt is zajlott eljárás ellene.

Tompos Márton állítja, az Orbán-magyar kormány által Vinod Sekharral kötött szerződések „messziről bűzlenek”. A 2020 március végén kötött, a momentumos videóban bemutatott első szerződés szerint még a maláj üzletember szingapúri személyes számlájára küldték volna a 7,5 millió dolláros előleget. A negyedik szerződés nyomán pedig már két cégnek mentek a magyar adófizetők milliárdjai.

Az egyik cég a kínai Silk Road Development Fund Management Holding Limited, a másik a szingapúri Havelock International volt. Utóbbi tulajdonosa a brit Virgin-szigetekre bejegyzett Sekhar Assets, a kínai cég pedig a China Silk Road Group Limited leányvállalata. Azé a cégé, amelyik világszerte felügyeli a kínai Új Selyemút építését, így hozzánk is „közvetlenül be van kötve” a Budapest-Belgrád vasútvonal építése miatt. 

Azt ma sem tudni, hogy a kínai lélegeztetőgép-bizniszbe miért kellett bevonni egy olyan közvetítőt, akiről bárki pár perces Google-kereséssel megmondja, hogy szélhámos – fogalmazott Tompos Márton, aki szerint egy szakjogászi vélemény szerint a pénzmosás és a korrupció gyanúja is felvetődhet a kormányzati lélegeztetőbeszerzésnél.   

„Sekhar 2019-ben, jóval a járvány kitörése előtt már posztot közölt egy budapesti találkozóról, amelyen az azóta rendkívüli és meghatalmazott malajziai nagykövetté kinevezett Ponevács-Pana Petrával, illetve a külügy helyettes államtitkárával, Berzétei Ákossal találkozott”– kuttatta fel Tompos.

Az ellenzéki politikus kérdéseket küldött a Külgazdasági és Külügyminisztériumnak, illetve a maláj nagykövetségnek is, hogy az egész ügyletben, hogy került Sekhar képbe, miért esett rá a választás és pontosan mennyi adófizetői pénzt kapott a különböző szerződéseken keresztül. Eddig még nem kapott választ.