áremelkedés;repce;

Csúcson a repce ára, ezért várhatóan drágább lesz az étolaj és a margarin

A rendkívüli áremelkedés fő oka, hogy Kína felvásárolta az ukrán repcét.

Rekordmagas a repce ára, ami miatt több más termékkel együtt várhatóan drágább lesz az étolaj, a margarin és a bioüzemanyag is. A rendkívüli áremelkedés fő oka, hogy Kína felvásárolta az ukrán repcét és az abból készült termékeket is, így nem jutott az európai piacra - magyarázza Petőházi Tamás, a Gabonatermesztők Országos Szövetségének elnöke. Ez először tavaly ősszel történt meg, azután jóval többet kellett fizetni az értékes ipari növényért. A tonnánkénti ár a korábbi 110-120 ezer helyett jelenleg  185-195 ezer forint között mozog. A nagy kereslet az unió behozatali lehetőségeit is korlátozza. A nyugat-európai tőzsdéken a repce tonnánkénti ára meghaladja az 520 eurót, és nem tudni, hol áll meg. Ez legfőképp az élelmiszeriparban érezteti hatását, de az építőiparban is drágábbak már a repceolajat tartalmazó festékek.

Egy decemberi ügylet jól bizonyítja, hogy az ázsiai ország tudatosan raktároz. Akkor olajnövényből ugyanis több mint kétszeresére, 1,2 millió tonnára növelte vásárlását, és a szántóföldi termények közül búzából és kukoricából is stratégiai mennyiségeket spájzolt be.

A repce jelentős áremelkedését az is befolyásolta, hogy a világ legnagyobb termelőjének és eladójának számító Kanada készletei szűkösek.

Az idén már fél évvel az aratás előtt kiürültek a tárolóhelyek, mert a tavalyi az utóbbi öt év legszerényebb termése volt. Majd jött a 85 éve nem látott, 46 fokos meleg júliusban, ami az észak-amerikai állam betakarításra váró termését is tönkretette. Nem tudni, a szélsőséges időjárás mekkora veszteséget okozott, de a piacon már elindította a spekulációt. Az extrém hiányt fokozza, hogy a kőolaj drágulása miatt nagyon nagy a kereslet olajnövényekre, amelyek a biodízel előállításának alapanyagul szolgálnak. A repce kedvezőbb tulajdonságai miatt a napraforgónál is kapósabb, mivel alacsonyabb a károsanyag-kibocsátása és tárolni is könnyebb.

Nálunk is kevesebb a repce, ebben az évben körülbelül 700 ezer tonna termett itthon, ami 18 százalékkal elmarad a tavaly betakarított mennyiségtől - mutatott rá Pótsa Zsófia, a Magyar Gabonafeldolgozók, Takarmánygyártók és Kereskedők Szövetségének (Gabonaszövetség) főtitkára. A gyengébb termés - ami a hűvös és csapadékos tavasz miatt a jónak számító 3-3,5 helyett csupán 2-2,5 tonna volt hektáronként - ugyanakkor szerinte nem elégséges indok a jelentős áremelkedésre. További ok, hogy a megugrott kereslet következtében a repce többségében külföldre - leginkább németországi feldolgozóüzemekbe - kerül, ahová folyamatosan viszik az előre lekötött szállítmányokat.     

Fontos figyelembe venni azt is, hogy a repce a szója alternatívája. Szakemberek a jövő növényi fehérjeforrásaként tartják számon, emiatt világpiaci ára folyamatosan együtt mozog a szójáéval. Még nem tudható, Dél-Amerikában miként alakul a szója ára, de ha nő - és erre jóval nagyobb az esély -, akkor ezt a fogyasztó nálunk is megérzi majd az olajnövényekből készült termékek drágulásából.