Oroszország;Törökország;Alekszej Navalnij;Ljubov Szobol;

2021-08-08 20:45:09

Lakhelyelhagyási tilalma ellenére Isztambulba ment az orosz ellenzéki ügyvédnő

Ljubov Szobol, a bebörtönzött Alekszej Navalnij egykori munkatársának lépéséről több oroszországi médium is egybehangzóan értesült.

Elhagyta Oroszországot Ljubov Szobol ügyvédnő, Alekszej Navalnij elítélt ellenzéki politikus volt közeli munkatársa - közölte vasárnap egybehangzóan az orosz állami RT televízió és a REN TV szórakoztató csatorna, valamint az ellenzéki hangvételű Eho Moszkvi rádió.

Amint arról a Népszava is beszámolt, Szobol mozgásszabadságát másfél évre korlátozta kedden egy moszkvai bíróság azon a címen, hogy a Covid-19 miatt bevezetett korlátozó intézkedések megsértésével részt vett a Navalnij szabadon bocsátása érdekében megtartott tüntetések szervezésében.

Ljubov Szobol, aki a Korrupcióellenes Küzdelem Alapítványnál (FBK) volt Navalnij munkatársa, jelöltként szándékozott elindulni a szeptemberben esedékes parlamenti választáson, ám kampányát kényszerűen felfüggesztette, miután a szervezetet a bíróság júniusban szélsőségesnek minősítette és betiltotta.       

Oroszországban a szélsőséges szervezetek tagjai egy június elején hatályba lépett törvénymódosítás értelmében évekre elveszítették passzív választójogukat, és nem indulhatnak jelöltként például a parlamenti választáson sem.

Alekszej Navalnij jelenleg két és fél éves szabadságvesztését tölti. Az úgynevezett Yves Rocher-ügyben gazdasági bűncselekmény miatt kiszabott, de felfüggesztett szabadságvesztését azért kell leülnie, mert a FSZIN (orosz Szövetségi Büntetés-végrehajtási Szolgálat) szerint sorozatosan megsértette a feltételes szabadlábra helyezés előírásait.

(Képünkön Ljubov Szobol »jobbra« a mozgásszabadságát korlátozó augusztus 3-i bírósági döntés után, támogatói körében)