koronavírus;Rusvai Miklós;negyedik hullám;

Rusvai Miklós: szeptember közepére már ideér, és gyorsan berobban a negyedik hullám

A szakember szerint a gyerekeket célszerű lenne augusztus közepén beoltani.

 Rusvai Miklós  víruskutató az Inforádió Aréna című műsorában összegezte a koronavírus-járvány szerinte feltehetően szeptember közepére várható és egy hónappal később valószínűleg „berobbanó” negyedik hullámának lehetséges okait:

„A vírust oltott személy is elkaphatja, hazahozhatja akár külföldről is, de kisebb eséllyel adja tovább. Az oltatlan gyerekek viszont nagyobb fertőzési veszélyt jelentenek. (...) A szabadságolások vége, az iskolakezdés és az olyan tömegrendezvények, mint a vadászati kiállítás, mind kockázati tényezőnek számítanak.”

A szakember szerint a gyerekeket augusztus közepe tájáig érdemes beoltani kétszer, hogy védettek legyenek az iskolakezdésre, ami kritikus időszak lesz a gyerekek mellett a felnőttek számára is. Úgy vélekedett, a harmadik oltást azoknak érdemes minél előbb beadatniuk azoknak, akik a rizikócsoportokba tartozó krónikus betegek és idős emberek, és az év elején kapták meg az oltás. 

„Nekik szeptember végén, október elején már érdemes oltatni magukat. A többieknek, akik április és július között kapták meg az oltást, legfeljebb középkorúak és nincs rizikóbetegségük, a november-decemberi oltás javasolt”– mondta.

Rusvai „ökölszabályként” említette, hogy a Pfizer és Moderna mRNS-vakcinák harmadik oltásként bárkinek adhatók, de akik korábban vektorvakcinát (Szputnyik, AstraZeneca, Janssen), vagy az inaktivált vírust tartalmazó (Sinopharm) vakcinát kaptak, azoknál kifejezetten célszerű, hogy ilyen típusút kapjanak.

A víruskutató arról is beszélt, hogy a negyedik hullámra készülve újabb szigorítások jöhetnek, és biztosan visszatér a maszkhasználat. Megjegyezte továbbá, hogy a delta variáns magas fertőzőképessége miatt az oltottak körében is sok koronavírusos lesz, de arra számít, hogy ők nem vagy alig lesznek betegek.