előválasztás;Demokratikus Koalíció;Dobrev Klára;

2021-08-11 20:04:00

Dobrev: ahol több a női vezető, alacsonyabb a korrupció, többet költenek oktatásra, szociális kiadásokra, kevesebb a gyűlöletbeszéd

Egy ország akkor demokratikus, amikor minden lakója úgy érzi, képviselik az érdekeit - erről beszélt a DK miniszterelnök-jelöltje az ellenzéki előválasztás szerdai kampányrendezvényén, amelyet a párt több ismert női politikusával tartott.

Dobrev Klára problematikusnak tartja, hogy ma a parlament szinte kizárólag férfiakból áll, a mai magyar döntéshozók pedig nem érzik át a nők problémáját, nem tudják, milyen gyermekét egyedül nevelő anyának, magányos nyugdíjasnak lenni. 

Kifejtette, a statisztikák szerint azokban az országokban, ahol több a női vezető, alacsonyabb a korrupció, többet költenek oktatásra, szociális kiadásokra, ott kevesebb a gyűlöletbeszéd, az ellenségkeresés, erősebb a demokrácia. - Nem azért jobb az élet azokban az országokban, ahol több nő van a politikában, mert okosabbak vagyunk, mint a férfiak, hanem, mert pont olyan okosak – mondta Dobrev Klára. - Orbán Viktor szerint a nők nem valók a politikába, mert az túl kemény nekik. De ahhoz elég kemények vagyunk, hogy egy kórházi ágy mellett dolgozzunk napi 24 órában, egy gyermekonkológiai osztályon legyünk ápolók? - tette fel a kérdést a DK-s politikus, „száz évvel ezelőtti felfújt hólyagoknak” nevezve a kormánypárt politikusait. Dobrev Klára szerint a kormánynak „nincs szíve”, hogy segítsen a járvány miatt bajba jutott embereken, Orbán Viktor olyan országot épített, ahol a szegények kisebb eséllyel gyógyulhatnak meg az egészségügyben.

Vadai Ágnes, a DK képviselője arról beszélt, hogy míg a társadalom több mint felét nők alkotják, addig a magyar parlamentben csak 12,6 százalék az arányuk. - Ezért jött létre a Kék Sálas Mozgalom, hogy minél több nő kapjon szerepet a közéletben – mondta.

Kálmán Olga a DK II. kerületi előválasztási jelöltje arról beszélt, nagyon sokan nem tudják elképzelni Magyarországon, hogy egy nőnek olyan munkája van, ami keménységet, fegyelmet követel, de egy nő és egy férfi is attól lesz jó egy szakmában, ha felkészült és alkalmas rá. Gy. Németh Erzsébet főpolgármester-helyettes és a DK XI. kerületi képviselőjelöltje szerint „megannyi év után eljött az idő, hogy saját kezünkbe vegyük a sorsunkat”. - Ma a nők éheznek a változásra – jelentette ki.