Lengyelország;Orbán Viktor;demokrácia;Jaroslaw Kaczynski;illiberalizmus;

2021-08-13 06:59:11

Szabad szemmel: Teljesen elhűlt a világ a lengyel populisták barkácsdemokráciájától, holott a rendszer senki számára nem ismeretlen

A lengyel Jarosław Kaczyński pontosan ugyanazt teszi hat éve, amin Orbán Viktor 2010 óta már rég túlvan.

Frankfurter Rundschau

Mind Európában, mind az Egyesült Államokban félreverte a vészharangokat az új lengyel sajtótörvény, mely súlyosan korlátozhatja a média önállóságát. Az EP elnöke kijelentette, hogy szabadság nem lehetséges független sajtó nélkül. Márpedig – tette hozzá Sassoli –, ha a jogszabály hatályba lép, akkor komoly veszélybe kerülhet a pártatlan televíziózás Lengyelországban, miután az ultranacionalista varsói kormány a szabályozással a Discovery tulajdonában lévő TVN24 hírcsatornát igyekszik kiiktatni.

Daniel Freund, német zöld képviselő úgy látja, hogy ami történik, az nagyon hasonlít arra, amit Orbán Viktor Magyarországon művelt. A PiS is ellenőrizni kíván mindent, amit a tömegtájékoztatás leír vagy sugároz. De a Bizottságnak végre működésbe kell hoznia a jogállami mechanizmust, mert világos, hogy nem maradhat következmények nélkül, ha bárki megsérti a demokráciát. A politikus arról is beszélt, hogy ha a lengyel fél nem reagál érdemben a hétfői határidőig és Brüsszel követelésének megfelelően nem számolja fel a Fegyelmi Kamarát, akkor büntetést kell kiszabni, mert a Jog és Igazságosság csakis az anyagiak nyelvén ért. Azt azonban semmiképpen sem szabad megengedni, hogy uralma alá hajtsa az igazságszolgáltatást.

Barley, az európai törvényhozás német szociáldemokrata alelnöke ugyanakkor kifejtette, hogy az új törvényből egyértelműen kitűnik: Lengyelországnak esze ágában sincs visszatérni a közösségi értékekhez. Ehelyett csak halogat és ködösít. A bíróságok ügyében látszólag beadja a derekát, ám ugyanakkor kezet emel a sajtószabadságra. Az EU azonban nem tűrheti tovább, hogy az orránál fogva körbevezessék a manézsban. Az eddiginél gyorsabban és következetesebben kell reagálnia, ideértve, hogy él az a pénzügyi szankció új eszközével.

Die Presse

A kommentár jogosnak, de képmutatónak nevezi a felháborodást Lengyelország miatt, mert a jobboldali-populista varsói vezetés csak azt csinálja, amin Orbán Viktor már rég túlvan. Ám éppen ezért Jarosław Kaczyński pontosan tudja, hogy az EU csupán meredten nézi a fejleményeket. Ennek megfelelően az PiS vezére letarolja a sajtót, mert saját elképzelésének megfelelően kívánja átformálni a demokráciát. De valójában a kormánykritikus magáncsatornát, a TVN igyekszik megrendszabályozni, éspedig oly módon, hogy kiszorítja az országból annak gazdáját, a Discoveryt. Biztosan lehet olyan új tulajdonost találni, aki utána a jelentésekben nem a hatalom korrupt dolgait igyekszik majd fő műsoridőben tálalni.

A felzúdulás a Lex-TVN miatt joggal nagy, de a jogszabály csupán a legújabb elem a média „visszalengyelesítésében. A Gazeta Wyborczát pl. a reklámokkal igyekszik megszelídíteni a Jog és Igazságosság. A liberális lap már nem kap állami hirdetéseket, megrendelését visszamondta a végrehajtó hatalom. Vagyis amiről az Osztrák Szabadságpárt első embere Ibizán csak álmodozott a rejtett kamera előtt, az a lengyeleknél valósággá válik.

Ezzel együtt az EU-nak érdemes volna tükörbe néznie, mert Kaczynski immár hat éve csak azt koppintja, amit Orbán 2010 tesz óta. A partvonalra nyomja az ellenzéket, engedelmességre kényszeríti a bíróságokat, rövid pórázra veszi a médiát. Vagyis folyamatosan fűrészeli a demokrácia pilléreit.

A gazdaságpolitika mindkettőjüknél egyetlen célt szolgál: hogy bebiztosítsa uralmukat. Ebbe beletartozik, hogy jól tartsák mindazokat, akik segítenek nekik. Állam közeli cégek olyan területeken terjeszkednek, amelyek távol esnek fő tevékenységi körüktől, de alkalmasak a politikai befolyás kibővítésére. Olyan programok élveznek elsőbbséget, amelyekből a baráti üzletemberek húznak hasznot. Külföldi konszerneket paterolnak ki, köztük európai érdekeltségeket.

Milliárdok mennek el olyan társadalmi juttatásokra, amelyek sok esetben segítenek az embereknek, ám a gazdaság szempontjából károsak. Igazából azt célozzák, hogy a nép legközelebb kifejezze háláját az urnáknál. Mindezt pedig uniós pénzekből finanszírozzák. Európa látja, tisztában van vele és mégis hagyja.

Suddeutsche Zeitung

A vezető német újság felszólítja az EU-t, hogy sürgősen avatkozzon be Lengyelországban, mert mindenkinek segítenie kell, aki a demokráciáért küzd az országban. Ugyanakkor alighanem tele a PiS nadrágja, hiszen két frontot is nyitott, így aggódhat a hatalmáért. Szembeszállt mind az unióval, mind Amerikával. Európával ezért, mert tovább rombolja a jogállamot. Az Egyesült Államokkal amiatt, hogy a TVN független orgánumként működik és sorra igencsak kedvezőtlen dolgokat hoz nyilvánosságra a PiS-ről.

Ha Washington reagálna, az reményt adna az új törvény sok ellenzőjének. A kapcsolatok Biden alatt már így is átalakultak ahhoz képest, hogy Trump még udvarolt Kaczynskinak. Ez utóbbinak azonban vége. A lengyel kormány elszigeteli magát a világban, odahaza pedig olyan társat keres, aki pont olyan hataloméhes, mint ő.

A legrosszabb esetben persze beválik a számítása, azaz hidegre teszi az összes ellenfelet és Orbán mintájára bebetonozza uralmát. Ebből az unió számára az következik, hogy még határozottabban bele kell szólnia a lengyel dolgokba. Jourová újból azt javasolta, hogy legyen egységes európai sajtótörvény. A lengyel demokráciának nagy szüksége volna egy ilyen védőernyőre.

FAZ

Kaczynski szemberobog az autópálya teljes forgalmával, de alighanem elszámította magát az új sajtótörvénnyel és magára haragította Amerikát – írja a konzervatív lap. Úgy hogy immár oda a magabiztosság, amivel a lengyel nemzeti konzervatívok sorra megszállták az állam gépezetét. Olyannyira, hogy már a koalíció is összeomlott, bár már hónapok óta látni lehetett, hogy tagjai leginkább abban értenek egyet, mint nem akarnak.

De a médiajogszabály elfogadása azt bizonyítja, hogy ha minden kötél szakad, Kaczynski még mindig elég erős és tud szövetségeseket találni. Hogy közben nem válogatós, az jól jellemzi a pártot, amely úgy gondolja, hogy gonosz szellemek üldözik.

Viszont pont ez okból túl korán örült az ellenzék, benne Tuskkal. A belviták ellenére a kormány hatalmon maradt, így az ellentábor nem várhat arra, hogy a PiS majd jól elgáncsolja saját magát. Célszerűbb volna, ha a liberálisok meggyőző programmal és jelöltekkel rukkolnának ki a választások közeledtével.

Amikor tavaly az elnök személyéről döntött az ország, megmutatkozott, hogy a törésvonal a politika közepén fut. Vagyis nagy eredményt hozhat, ha akár csak kis módosulás megy végbe a szavazópolgárok hangulatában. Ebbe jócskán belejátszhat, hogy Varsó most kihívta maga ellen az Egyesült Államokat. Kaczynski téved, ha azt gondolja, hogy egyszerre dacolhat mind Washingtonnal, mind Brüsszellel. Ám amit kínál, az még mindig eléggé népszerű odahaza. Azt azonban nem engednék meg neki a lengyelek, hogy a senki földjére vezesse az országot.