költés;SZÉP Kártya;Magyar Turisztikai Ügynökség;

2021-08-15 18:33:56

Rekordokat ért el a SZÉP Kártya

A Magyar Turisztikai Ügynökség összefoglalója szerint júliusban tavalyhoz képest 36 százalékkal több, összesen 28,6 milliárd forintot töltöttek fel a kártyákra.

Rekord eredményeket hozott a július a Széchenyi Pihenő Kártya (SZÉP Kártya) használatában: mind a feltöltések, mind a költések jelentősen emelkedtek a nyár második hónapjában. A Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ) összefoglalója szerint júliusban tavalyhoz képest 36 százalékkal több, összesen 28,6 milliárd forintot töltöttek fel a SZÉP Kártyákra, az onnan történő költések pedig 54 százalékkal emelkedtek, és összesen 53,9 milliárd forintra rúgtak. Az első hét hónap számai is figyelemre méltóak. A feltöltések összege megközelítette a 227 milliárd forintot, ami tavalyhoz képest 30 százalékos, 2019-hez képest pedig 55 százalékos bővülést jelent. A SZÉP Kártyával történő fizetések ennél is dinamikusabban emelkedtek: 2020 első hét hónapjához viszonyítva 61 százalékkal többet, összesen 202,4 milliárd forintot fizettek ki a kártyával. A pandémia előtti 2019-es évhez képest ez duplázódást jelent.

Az idén júliusban a költések 59 százaléka a vendéglátás, 30 százaléka a szálláshely, 11 százaléka pedig a szabadidő zsebből történt. Ennek azonban az idei évben kevésbé van jelentősége, hiszen egy április végi rendelkezés értelmében az év végéig szabadon átjárhatók az egyes alszámlák. Az éttermekben így akár a szálláshely zsebből, a szálláshelyeken pedig akár a szabadidő alszámláról is lehet költeni, vagy fordítva. Az MTÜ szerint a SZÉP Kártyának a gazdaság újraindításában kiemelkedő szerepe van. Az, hogy a felhasználó arra fordíthatja a kártyán összegyűlt összeget, amire leginkább szeretné, komoly segítség a vállalkozóknak és a turizmus-vendéglátás szektorban dolgozóknak, mint ahogyan az is, hogy a csaknem felére csökkentett adóteher mellett megduplázódott a munkavállalóknak adható összeg.