koronavírus;delta variáns;

Iskolakezdés: egy-két hét alatt is kialakulhat a katasztrófahelyzet

A virológus erősen reméli, hogy sikerül elkerülni a delta berobbanását.

"Ez a vírus eddig már annyi meglepetést okozott, hogy nem lehet tudni, mi lesz itt az iskolakezdéskor. Az a helyzet, hogy ez egy exponenciális görbe, 1-2 hét alatt kialakulhat a katasztrófahelyzet, de reméljük, hogy ez nem történik meg - mondta a Pénzcentrumnak Duda Ernő.

A virológus szerint nem rossz döntés, hogy szeptember első napjaiban oltják a gyerekeket, hisz így nagyjából szeptember közepére kialakul valamekkora védettség. Igaz, előnyösebb lett volna, ha korábban zajlik a tömeges oltás, például a nyári táborokban rengeteg gyerek megkaphatta volna a vakcinát, és védetten mehetett volna iskolába.

A középiskolások és az egyetemista korúak tudják leginkább terjeszteni a fertőzést. Az ő átoltottságuk fontosabb, mint a többi csoporté, hisz egy nyugdíjas egy év alatt nem találkozik annyi emberrel, mint egy gimnazista egy átlagos iskolai héten.

Duda Ernő egyébként nem tenné kötelezővé a maszkviselést a tanórákon, állítja, ilyenkor a fertőződés esélye nagyon kicsi, mert a vírus cseppfertőzéssel terjed, ha valaki ül a helyén és csendben van, az nagy valószínűséggel nem terjeszti a betegséget. A maszkviselés inkább a szünetekben és a tanítás utáni időszakban lenne indokolt - de ezt elég nehéz elérni. Nagy hangzavar van egy iskolában a szünetben: márpedig minél hangosabban beszél valaki, annál magasabb a fertőzés esélye.

A szakértő szerint ezért is veszélyesek az olyan intézmények, munkahelyek, ahol nagyon magas az alapzaj. A focimeccsek, sportesemények is azért kockázatosak, "mert ott mindenki torkaszakadtából ordít, ugyanez a helyzet az iskolai szünetekkel is".

"Az egyetlen dolog, amit tudok javasolni az az, hogy ameddig az időjárás engedi, addig tartsák nyitva az összes ablakot az iskolákban. Így a zárt jelleget egy kicsit meg tudjuk szüntetni, ha nem áll a levegő, kevésbé terjed a vírus"  - magyarázta a virológus.