építőipar;GVH;kartellezés;építőanyagok;

Engedékenységgel csábít a GVH

A saját kartell-tevékenységüket önként feltáró cégek jelentős bírságkedvezményt kaphatnak, sőt, akár teljesen meg is úszhatják a bírságszankciót.

A Gazdasági Versenyhivatal (GVH) fokozott figyelemmel kezeli az építőiparral kapcsolatos jelzéseket, és más esetekben is hangsúlyozza, hogy az érintett piaci vállalkozásoknak érdemes együttműködni a hatósággal. A saját kartell-tevékenységüket önként feltáró cégek ugyanis jelentős bírságkedvezményt kaphatnak, sőt, akár teljesen meg is úszhatják a bírságszankciót – közölte a versenyhivatal. A versenytörvény különös lehetőségeket kínál a jogsértésben érinett cégeknek arra, hogy kilépjenek a kartellből, s csakis így kerülhető el a sok esetben komoly bírság – mondta Rigó Csaba Balázs, a Gazdasági Versenyhivatal elnöke.

A GVH úgynevezett engedékenységi politikája régóta az egyik legerősebb fegyvere a kartellek feltárásában: a bűnbánó kartellező, ha feltárja az együttműködés minden feltételét, akár teljes bűnbocsánatban is részesülhet, míg a kartell többi tagja a vétkesség súlyától függően milliós, de akár több milliárd forintos büntetést is kaphat. Feltétel, hogy a versenykorlátozásban részes cég olyan döntő bizonyítékokat adjon át a GVH vizsgálóinak, amelyek megalapozhatják a versenyhivatal rajtaütését. A bírság csökkentésével honorálható emellett minden olyan önként szolgáltatott bizonyíték, amely – ha nem is elsőként érkezik a hatósághoz –, de érdemben segíti a kartell feltárását.

Az elmúlt években a milliárdos, több tízmilliárdos építési közbeszerzések területén szembetűnően csökkent verseny, egy-egy gigaberuházásért sokszor egyetlen, általában a NER-vállalkozó indul. Ennek ellenére most sem az építőipari kartellek, hanem az építő-alapanyag ipari, bányászati cégek együttműködése szúrt szemet a kormánynak, ugyanis a világgazdaság pandémia utáni újraindulásával egekbe szöktek az építőanyag-ipari árak, ami mögött a építési cégek és a kormány is versenykorlátozó magatartást vél felfedezni. Az építőipari cégek egyenesen arra panaszkodtak, hogy az áremelkedések és az alapanyaghiány épp ezen nagy megrendelések teljesítését veszélyeztetik. Ezért fordít kiemelt figyelmet a GVH is ennek a szektornak, olyannyira hogy a szervezet az áremelkedés okainak feltárására külön vizsgálói csoportot hozott létre, amely kiemelten elemzi a kartellgyanús tevékenységekkel kapcsolatos panaszokat és piaci jelzéseket.  

Az építőipar az egyik legnagyobb feketefoglalkoztatóAz építkezéseken más ágazatokkal összehasonlítva a feketén foglalkoztatottak aránya igen magas, ezt igazolja az építőipari ellenőrzések idei mérlege is, amely szerint csaknem 160 munkavállalót jelentettek be késedelmesen, 850 alkalmazottat pedig illegálisan, bejelentés és így mindenféle biztosítás nélkül dolgoztattak – mondta az MTI-nek Izer Norbert, a Pénzügyminisztérium adóügyi államtitkára. A munkavállalók részéről is egyre erősebb az igény a szabályos foglalkoztatásra. Hozzátette, hogy az adóhivatali tapasztalatok szerint több munkavállaló csak az ellenőrzés során szembesült azzal, hogy a cég nem szabályszerűen alkalmazza, ugyanis "elfelejtette" bejelenteni. Az idén eddig a  - a gazdaságfehérítés jegyében végzett - több mint kétezer építőipari ellenőrzésből 550 esetben talált jogsértést az adóhivatal.