Karácsony Gergely;augusztus 20.;magyar állam;

Karácsony: az állam újraalapítására van szükség

A főpolgármester szerint az állam nem épülhet gyűlöletre, megbélyegzésre, polgárháborús retorikára, csakis együttműködésre és együttérzésre.

Szeretteink elvesztése, a százezrek életét megváltoztató gazdasági válság és a fejünk fölött egyre csak gyűlő, embertelenséggel és megosztottsággal telített felhők elhozták az igényt a változásra. Szent István öröksége lehetővé tette, hogy most magyarul mondhatjuk ki, ami a szívünket nyomja. Hogy új államalapításra, az állam újraalapítására van szükség

- írta a nemzeti ünnepen közzétett Facebook-posztjában a főpolgármester.

Karácsony Gergely szerint a magyar állam működésének célja és értelme nem lehet más, mint egy emberségesebb és méltányosabb ország megteremtése, ami csakis bennünk kezdődhet. Az erőszakos kevesek uralma kettészakította Magyarországot, ma az ország 99 százalékának többsége cipeli a hátán az 1 százaléknyi kiváltságost. Az állam nem épülhet gyűlöletre, megbélyegzésre, polgárháborús retorikára, csakis együttműködésre és együttérzésre - tette hozzá.

Az előválasztási miniszterelnök-jelölt szerint a "mai állam megoldások helyett bűnbakokat gyárt és mindig uszít valaki ellen. Hergeli az ország egyik felét a másikkal szemben. Ahol az állami politika másból sem áll, csak bűnbakképzésből, ott előbb-utóbb mindenki sorra kerül: a menekültek, a romák, a hajléktalanok, a biciklisták, a civilek, az egyetemisták, a melegek és a norvégok után egyszer majd te is."

Karácsony Gergely kifejtette, a Huxit felemlegetésével veszélybe került az az európai Magyarország, amit harminc éve magától értetődőnek tartunk. Van élet Európán kívül is - csakhogy az egy szegényebb, kilátástalanabb, kiszolgáltatottabb élet, olyan, amelyet senki sem kívánhat a gyerekeinek.

Szent István napján tegyük világossá: Magyarországnak Európában a helye, és Magyarország Európában is fog maradni. Nem az országnak kell távoznia Európából, hanem az országot Európából kivezetni akaró hatalomnak kell távoznia

- jelentette ki.

Ha emberséges, igazságos és demokratikus országot akarunk, akkor el kell távolítanunk minden akadályt, ami az emberség, az igazságosság és a demokrácia útjában áll. Hogy Magyarország is fellélegezzen, megnyugodjon és mindannyiunk közös otthona legyen. Boldog születésnapot, Magyarország! - zárta bejegyzését Karácsony Gergely.