előválasztás;

2021-08-23 07:00:00

Kezdődik a terepbirkózás: most pörög fel az előválasztás

Mától köztéri kitelepülésekkel zajlik az ellenzéki miniszterelnök-jelölt és képviselőjelölt-keresési kampány.

Augusztus 23. és szeptember 6. között gyűjthetik a résztvevők a támogatói aláírásokat az őszi ellenzéki előválasztásokra. Mint a kérdéseinkre adott válaszokból kiderül, a pártok maximálisan is szeretnék kihasználni a rendelkezésükre álló időt, bár egy-egy egyéni jelölt esetében azért várhatóan nem igényel majd két hetet, hogy összegyűjtsék a minimálisan szükséges 400 aláírást. A hét miniszterelnök-jelölt többségének (Dobrev Klára, Jakab Péter, Karácsony Gergely, Márki-Zay Péter, Fekete-Győr András, Pálinkás József és Ecsenyi Áron a Le az Adók 75%-ával Pártból) esetében sem tűnik megugorhatatlannak az országosan összegyűjtendő húszezer szignó.

Az egyéni jelöltek vonatkozásában a pártok megállapodtak, hogy maximum ezer támogató aláírást lehet leadni mindenki után, mivel ha ennél többet gyűjtene valaki, a voksok ellenőrzése már túl nagy megterhelést jelentene a helyi előválasztási bizottságoknak.

- A Jobbik egyéni képviselőjelöltjei a saját választókerületükben gyűjtenek majd támogató aláírásokat. Tekintettel arra, hogy Jakab Péter országosan a legnépszerűbb miniszterelnök-jelölt, a helyi szervezetek természetesen ott is aktivizálják majd magukat, ahol a Jobbik nem indít saját jelöltet - válaszolta érdeklődésünkre Hegedüs Szabolcs, a Jobbik sajtófőnöke. A párt a hatalmas logisztikai kihívás ellenére szeretne a legkisebb településekre is eljutni az előválasztás során.   

A Momentum közel 250 helyszínen gyűjti majd ajánlásokat, erről a napokban egy térképet is kitesznek a párt honlapjára Németh Gyöngyvér kommunikációs igazgató szerint, illetve „a jelöltek is fogják kommunikálni a pontos időpontokat és helyszíneket”. A nagyobb városok mellett útba ejtenek olyan kisebb településeket is, mint Bátonyterenye, Bélmegyer, Jánoshalma, Hőgyész. „A cél a szükséges aláírások elérésén felül a minél több választóval való személyes beszélgetés – így minden jelöltünk kint lesz az ajánlásgyűjtés végéig, ehhez több száz embert mozgósítunk majd” – közölte Németh Gyöngyvér.

Az MSZP megkeresésünkre közölte, hogy a párt az ajánló aláírások gyűjtésére szolgáló mind a két hetet ki fogja használni arra, hogy kitelepüléseken, illetve door to door kampánnyal minél több választót megszólítson, ez utóbbihoz az MSZP rendelkezésére álló, legális adatbázist használják fel. Ahol jelöltjeik vannak, ott a jelöltek és a kampánystáb gyűjt ajánlásokat, a többi körzetben pedig a helyi szervezet és a helyi aktivisták bevonásával gyűjtik a miniszterelnök-jelöltet támogató aláírásokat. Választókerületenként tíz-húsz főt tudnak mozgósítani. A párt összehangolja az aláírásgyűjtést a Párbeszéddel és az LMP-vel. „A korábbi előválasztás tapasztalata az, hogy aki aláír, az nagy valószínűséggel részt is vesz az előválasztáson, éppen ezért szeretnénk minél több aláírást összegyűjteni” – közölte a párt.

A Párbeszéd tíz saját egyéni jelölttel indul majd, mint Deschelák Károly kampányfőnöktől megtudtuk, a cél minden körzetben az ezer egyéni támogatói aláírás megszerzése, valamint körzetenként kétezer másiké, Karácsony Gergely miniszterelnök-jelöltsége érdekében. A tíz körzeten felül még húsz másikban is gyűjtenek miniszterelnök-jelölti aláírásokat, ahol a Párbeszéd alapszervezettel rendelkezik. Deschelák Károly szerint tagjaikkal, képviselőikkel és aktivistáikkal együtt 400-500 ember vesz majd részt a kampányban.

Az LMP kilenc saját jelölttel fut neki az előválasztásnak, de több mint hetven körzetben más párt indulóját támogatják, így ezekben is jelen lesznek majd az aláírások gyűjtésénél. Gál József kampányfőnök azt nyilatkozta a Népszavának, a cél, hogy minél előbb összegyűjtsék a kellő számú szignót, de „ezután is maradunk az utcán, szeretnénk minél több embert meggyőzni arról, hogy érdemes részt venni az előválasztáson”. A következő két hétben 100-200 embert tudnak mozgósítani.   

Az előválasztás legkisebb szereplője, az Új Világ Néppárt előreláthatólag 22 jelöltet indít majd, nekik gyűjtenek támogató aláírásokat, illetve Pálinkás József miniszterelnök jelöltnek. Mint a párt elnöke lapunknak elmondta, a cél mindenhol a maximális ezer aláírás összegyűjtése, bár szerinte „egy ilyen kis párt esetében azért ez nagyon szép teljesítmény lenne”. A következő két hétben 150-200 aktivista és párttag részvételével mintegy 150 településre szeretnének eljutni, de Pálinkás József közlése szerint „elsősorban a nagyobb városokra optimalizálnak majd”.