augusztus 20.;COVID-19;

2021-08-23 06:20:00

Csak politikai érvek támasztják alá a tömegrendezvények megtartását a járvány negyedik hullámának elején

Az egészségügyi szakemberek óvatosságra intenek.

Egyetlen érv sem szól amellett, hogy a kormány tömegrendezvények megtartását bátorítsa, minden szakmai érv amellett szól, hogy ne tegye – értékelte a hétvégi tíz-, sőt százezres tömeget megmozgató eseményeket és a közeljövő nagyszabású hazai rendezvényeit lapunknak Balkányi László. Az Európai Betegségmegelőzési és Járványvédelmi Központ (ECDC) korábbi osztályvezetője a CNN beszámolója alapján kiemelte, a vírus gyors terjedését jelzi, hogy a foci EB döntőjén 67 ezren voltak a Wembley Stadionban, s annyian fertőződtek meg koronavírussal, hogy szuperfertőző eseménnyé nyilvánították a meccset. Hangsúlyozta, hogy nálunk remélhetően nem kell hasonló helyzetre készülni, mert sokan megkapták már a védőoltást, ráadásul akár milliós is lehet a szám, ahányan átestek a fertőzésen. Az ő számukra a vírussal való találkozás nagy valószínűséggel nem jelentene komolyabb megbetegedést egy átlagos influenzánál, de nem ismerjük a védettek számát – tette hozzá a járványügyi szakember.

Azután kértük ki a véleményét, hogy a hétvégén az MTI az augusztus 20-diki ünnepségek megrendezéséért felelős operatív törzs és Kovács Zoltán nemzetközi kommunikációért felelős államtitkár beszámolói alapján sorra közölte az adatokat arról, hogy a péntek esti tűzijátékot 700 ezren látták és a rakparton rendezett koncerteken, a Budai Várban tartott programokon, vagy épp az Aranyvonatnál is több tízezren fordultak meg. Balkányi László úgy látja, a kormány komoly rizikót vállal, amikor nemzetközi példák alapján azzal kalkulál, hogy a negyedik hullámban a sok beteg ellenére kevesebben lesznek súlyos betegek vagy halnak meg, mint a járvány előző periódusaiban. Nem ért egyet azzal a véleménnyel sem, hogy a maszkviselés felesleges, mert nem hatékony védekezési eszköz. A delta variáns fertőzőbb, mint a korábbi vírusmutációk, de bármi hasznos, ami csökkenti a vírus átjutási esélyét egyik emberről a másikra, így az is, ha mindkét fél maszkot visel – figyelmeztetett, megerősítve a Magyar Orvosi Kamara ajánlását.

Rusvai Miklós virológus a hétvégén úgy nyilatkozott, a tömegrendezvények miatt lépcsőzetes emelkedésre számít a fertőzöttek számában. Őszre érik be a tűzijáték, a közelgő iskolakezdés, a pápalátogatás és a vadászati világkiállítás hatása – vetítette előre a következő hetek járványhelyzetének alakulását. Korábban Falus Ferenc azt emelte ki, hogy a nagyon kevés elvégzett teszt máris azt mutatja, egy hét alatt megnégyszereződött a pozitív esetek száma, elértük a járvány negyedik szakaszát. A volt országos tiszti főorvos is azokhoz a szakemberekhez csatlakozott, akik a tömegrendezvényeken megkövetelnék a maszkviselést és a távolságtartást.

Ehhez képest a kormány az elmúlt napok ünnepi rendezvényein éppen eltörölt minden ilyen típusú járványügyi korlátozást, sőt a szombati kormányinfón Gulyás Gergely külön is hangsúlyozta, hogy nem térnek vissza a korábbi maszkviselési szabályok, és várhatóan nem lesz kijárási tilalom sem, mert a kormány szerint a járvány mostani szakaszában ez nem jelentene többletvédelmet. Az a cél – mondta a kancelláriaminiszter -, hogy az élet a normális mederben működjön, a negyedik hullám ellen gyökeresen eltérően terveznek védekezni, mint eddig. Felvetődött, hogy az oltási igazolvány megint többletjogokat biztosít majd, de egyelőre nem tudni hol és miként.

Politikusok és egészségügyi szakemberek is egyetértenek abban, hogy emelni kell a beoltottak számát, mert teljesen ellaposodott az oltási görbe, a hétvégén átmenetileg be is zártak az oltópontok. Orbán Viktor a Kossuth Rádió Vasárnapi Újság című műsorában megint a régi szlogent használta: mindenki hozzon még egy embert, vagyis beszéljen rá valakit a családjában vagy a munkahelyén a védőoltásra, mert az oltatlanok vannak a legnagyobb veszélyben. A miniszterelnök azt is megemlítette, hogy 8 millió vakcina hever a magyar raktárakban, oltóanyag tehát bőven van, továbbá, hogy szeptemberben új oltási kampányt hirdet a kabinet, mert látják az oltási hajlandóság visszaesését.

Balkányi László jó, de megkésett lépésnek tartja a kampányt. A járványügyi szakértő úgy véli, a kormánynak egész nyáron megfeszített harcot kellett volna folytatni azért, hogy ne essen vissza a mostani szintre az oltások száma az országban, mert ami történt ez ügyben, az inkább látszatintézkedés volt, mint hatékony, jól szervezett akció. Nem a szándékkal volt baj – érvelt -, hanem azzal, hogy az orvostanhallgatókat felkészítés nélkül vonták be a munkába, a háziorvosokra akkor terhelték rá egy jelentős tömeg oltását, miközben épp most szervezik át az egész életüket a csoportpraxisok kötelező létrehozása miatt, vagy hogy például a nyaralási szezon közepén bízták meg az iskolaigazgatókat az oltatlan diákok összeírásával (ezt később visszavonták, a szerk.). Ezek a lépések nem voltak hatékonyak és már nem pótolhatók, a nyári hónapok a védekezés szempontjából elvesztek.