ellenzék;finanszírozás;előválasztás;

2021-08-30 08:12:34

Előválasztás: olcsóbb füstös szobákban megegyezni, egymilliárd is lehet a demokráciaszámla

Erősen kérdéses, hogy a tervezett több mintegy 150 milliós tétel mire elég. Lehet, hogy ennek a summának a sokszorosára lesz szükség.

Drága mulatság az előválasztás: az ellenzéki pártok 150 milliót szánnak a lebonyolításra, de ez az összeg nagy eséllyel elszabadul. Egy komolyabb miniszterelnök-jelölti kampány 100 milliót is érhet, de egy visszafogottabb egyéni is több millióba kerül az érintettek szerint – írja a 24.hu. A lapnak névtelenül nyilatkozott az egyik pártigazgató, s állítása szerint a végösszegre az egymilliárd forint reális becslés, de nem kizárt az sem, hogy még ennél is több lesz. 

Az előválasztás egyes szavazásainak a lebonyolítása egy külön, nagyobb tétel. Az első fordulót szeptember 18–26-a között rendezik meg, a másodikat, a miniszterelnök-jelöltek részvételével pedig október 4–10-e között tartják. További költsége van az egyéni jelöltek már elstartolt kampányának, aláírásgyűjtésének, és további, nagyobb kiadással számolnak a miniszterelnök-jelöltek.

Azt a DK-ból, a Jobbikból és a Párbeszédből is megerősítették, hogy a hat párt között született egy megállapodás a lebonyolítás "bekerüléséről". Eszerint minden egyes párt 20–20 millió forintot ad ebbe a tételbe. De a DK és a Jobbik további 20–20 millió forinttal tervez beszállni. Ebből a keretből finanszíroznák a kampányhoz szükséges eszközöket, például sátrakat, laptopokat, az egyéb költségeket.

Mint írják, a csaknem 280 egyéni jelölt kampánya különösebb „extrák” nélkül jelenleg 3–6 millió forintba kerül az előválasztáson, de körzetekben, ahol nagyobb verseny ígérkezik, ez az összeg magasabb is lehet. Így egyebek mellett költeni kell szóróanyagokra, kiadványokra, fórumokra, plakátokra, szállításra, jelentős tétel lehet egy-egy helyi közvéleménykutatás is.

A miniszterelnök-jelöltek kampányára egyenként több tízmillióval kalkulálnak, de a 24.hu megkeresésére eddig csak Márki-Zay Péter, a Mindenki Magyarországért Mozgalom miniszterelnök-jelöltje reagált érdemben. Ő a saját költségeivel kapcsolatban úgy fogalmazott: jelenleg 5–10 milliós költésnél jár, a végösszeg becslése szerint valahol 10 millió felett lesz.