oktatás;Pedagógusok Szakszervezete;pedagógushiány;

2021-09-01 12:20:40

PSZ: minden ötödik iskolában tanít olyan, akinek felsőfokú végzettsége sincs

A Pedagógusok Szakszervezetének elnöke szerint a tanárhiány miatt sok diák nem kaphat minőségi oktatást. Sztrájk egyelőre nem lesz.

Jelenleg mintegy 12 ezer pedagógus hiányzik a rendszerből, a diákok így nem mindenhol kaphatnak minőségi oktatást - hangzott el a Pedagógusok Szakszervezete (PSZ) szerdai tanévnyitó sajtótájékoztatóján. Szabó Zsuzsa PSZ-elnök elmondta, évek óta kongatják a vészharangot, de a kormány a füle botját se mozdítja. Jelezte, két éve megfogalmazott követeléseik (mint az értékálló béremelés, óraszámcsökkentés, a tanári pálya presztízsének visszaállítása) még ma is érvényesek.

A PSZ alelnöke, Totyik Tamás beszámolt arról is, a pedagógushiány miatt ma minden negyedik iskolában vannak olyan tanárok, akik olyan óráka is kénytelenek megtartani, ami nem a saját szakterületükhöz tartozik. Ezen túl minden ötödik iskolában vannak olyan kollégák, akik felsőfokú végzettség nélkül is tanítanak. Szerinte ez a nyolcvanas évekbe repítette vissza az oktatást. Az alelnök ezt az országos kompetenciamérések eredményeire hivatkozva állítja, amelyhez az intézményvezetők is szolgáltatnak adatokat.

Szabó Zsuzsa szerint a tanárok elöregedése is egy "időzített bomba", a pedagógusok átlagéletkora 55 év, így a következő években sokan fognak nyugdíjba menni, miközben a fiatal pályakezdők aránya alacsony. Abban bízik, a tanév eleji csengőszó felébreszti a kormány lelkiismeretét és teljesíteni fogják követeléseiket. A PSZ elnöke még júniusban úgy nyilatkozott, a tanárok elégedetlenek, az új tanév pedig akár sztrájkkal is indulhat. A Népszava erre vonatkozó kérdésére Szabó Zsuzsa úgy felelt: van sztrájkbizottságuk, és nemrég egy petíciót is indítottak, amit eddig több mint ötezren írtak alá. Egyelőre a kormány lépésére várnak.

Totyik Tamás alelnök bejelentette: a mai napon jogszabályváltoztatást kezdeményeztek az Emberi Erőforrások Minisztériumánál a kötelező pedagógus minősítések ügyében. Azt szeretnék, ha a “Pedagógus II” fokozathoz szükséges minősítési eljárás kötelezősége megszűnne, ez ugyanis rengeted felesleges adminisztrációs munkával jár, miközben nem tükrözi vissza a tanárok valós teljesítményét. A PSZ-hez érkezett visszajelzések szerint sok tanár akár meg is tagadná a minősítési eljárást, ha nem változtatnak a kötelezőségen.

Gosztonyi Gábor, a PSZ másik alelnöke pedig az iparkamara elnökének korábbi, a szakképzési tanévnyitón tett kijelentésére reagált, amelyben Parragh László homofób megjegyzést tett a pedagógusokra. Gosztonyi Gábor szerint Parragh az egész pedagógustársadalmat megsértette és bocsánatot kell kérnie, az iparkamarától, valamint a szakképzésért is felelős Innovációs és Technológiai Minisztériumtól pedig azt várja, határolódjanak el Parragh Lászlótól.

Gosztonyi Gábor beszélt arról is, a PSZ néhány napja újra közérdekű adatigényléssel fordult az oktatásért felelős szervekhez, hogy megtudják, pontosan mennyi pedagógus és szakképzésben oktató kényszerült táppénzre az elmúlt időszakban, közülük mennyien voltak, akik koronavírus miatt betegedtek meg, mennyien kapták meg a tavaly nyáron megígért 100 százalékos táppénzt. Mindemellett szeretnék megtudni azt is, pontosan hány pedagógus halt meg koronavírus-fertőzés következtében. Hangsúlyozta: minderről megvannak a pontos adatok, csak nem nyilvánosak, de a kormány nem titkolhatja tovább őket.