Fudan;Atlétikai vb;

2021-09-03 06:21:00

Időfutam

Látszólag nagy a kavarodás az utóbbi napokban a kínai Fudan egyetem körül. A fenyegetés-vétó-ígérgetés-vádaskodás négyszög mind nagyobbra nő, de valójában minden szereplő ugyanazt csinálja, mint eddig: taktikázik. Vagyis időt húz.

Karácsony Gergely nem akar Fudant (a megígért diákváros rovására semmiképp), és ha mégis épül, nem akar atlétikai vb-t sem, viszont a jelen állás szerint mindkettő lesz. A Fudan-törvényeket megszavazták, a működtető alapítvány létrejött, sőt, a kormány 14 milliárdnyi közvagyont ad át úgy, hogy egy kormányváltás esetére bebetonozza a kuratórium tagjait. A kormány meg úgy tesz, mintha lenne választási lehetőség vagy B-terv, pedig nincs. Merthogy Orbánék akarnak Fudant ott, ahol az eredeti tervekben a diákváros volt, akarnak építkezést bő 500 milliárdért kínai hitelből, ahogy vb-t is, és hiába a szép szavak arról, hogy nem tesznek semmit a fővárosban a budapestiek akarata ellenére, ezt teszik. Láthattuk a Városligetnél. Az álca most a beígért népszavazás – majd valamikor.

A múlt héten a főpolgármester újra deklarálta: ha a kormány nem vonja vissza a Fudan-törvényt, nem lesz atlétikai vb. Ezt mindenki vétóként értelmezte, de a fővárosi közgyűlés ülésén kiderült, nincs azonnali vétó, viszont a feltételeket rögzítették. De ne legyen kétségünk, a Fudan megépül, ha jövőre a Fidesz győz. Mert hol érdekli az emberek véleménye a Fideszt mondjuk a paksi bővítésnél (nem lehet róla szavazni), a Budapest-Belgrád vasútnál (erről se), a Fertő-tó partjának lebetonozásánál, a csaknem 70 milliárdos vadászati világkiállításnál vagy az ugyanennyi kieséssel járó norvég alap pénzeinek ügyében? Ha megvan a válasz, ugyanez érvényes a kínai egyetemre.

Nincsenek csodák; ha a bemeneti adatok és a képlet ugyanaz, akkor eredménynek is mindig ugyanaz jön ki. A bemeneti paramétereket az ellenzék győzelme vagy a népszavazás írhatja át, előbbi 2022 áprilisában, utóbbi talán 2022 végén vagy 2023 elején esedékes. Addig nem lesz itt változás. Már csak az a kérdés, hogy az idő kinek dolgozik.