rasszizmus;foci;

2021-09-03 07:13:40

Az angol szövetség a magyar szurkolók rasszista megnyilvánulásainak kivizsgálását kéri a FIFÁ-tól

Az angol játékosok megtették a magukét, ennél többre már nem képesek, hogy példát mutassanak, akár külföldön is - nyilatkozta az angol szövetségi kapitány.

Az Angol Labdarúgó Szövetség azt követeli, hogy a FIFA azonnal vizsgálja ki a tegnapi magyar-angol meccsen tapasztalt rasszista megnyilvánulásokat. A nemzetközi testülettől egyébként is egyre többen kérdezik, miként engedettek be 60 ezer embert a Puskás Arénába, még akkor is, ha az UEFA által három mérkőzésre elrendelt tilalom nem vonatkozik a világbajnoki selejtezőkre. A szurkolók egy része a szörnyű jelenetekkel éppen az európai döntéssel kívánt dacolni.

A vendégek szövetségi kapitánya úgy nyilatkozott, hogy a labda most a FIFÁ-nál, illetve az UEFÁ-nál van, neki kell fellépniük a rasszizmus ellen. Az angol játékosok megtették a magukét, ennél többre már nem képesek, hogy példát mutassanak, akár külföldön is. Southgate szerint azonban egyes magyar drukkerek őskövület dinoszauruszként viselkedtek, megrekedt a gondolkodásuk, leragadtak az előítéleteknél, miközben a világ megy előre.  

Azok közül az egyik azonban kedvesen integetett nekik, amikor a kemény mag rászállt. De a csapat akkor is okosan járt el, amikor egyesek teli papírpoharakkal vették célba őket. Többet felvették a földről a küldeményt és úgy csináltak, mintha innának belőle.

Az erősen konzervatív jobboldali újság magyarázatként leírja, hogy a magyar futballban már jó ideje megszokott látványt jelentenek a szélsőjobbos, náci csoportok, de ez a világban csak az Európa Bajnokság során tudatosult. A keményen nacionalista Orbán Viktor azonban provokációnak minősítette, hogy egyes válogatottak a rasszizmus elleni gesztusként térdre ereszkednek a meccs kezdete előtt. A kormányfő azokkal értett egyet, akik pfújolták a kiállást. Egyébiránt a magyar parlament éppen ezen a nyáron fogadta el az LMBT-ellenes törvényt.

A lap biztosra veszi, hogy büntetés vár Magyarországra a tegnapi események miatt.