abortusztilalom;Texas;Legfelsőbb Bíróság;Joe Biden;

2021-09-03 18:08:00

Elállt a nők szívverése Texasban

10 ezer dolláros fejpénzt kapnak a feljelentők. Tucker Carlson szerint ez a demokrácia diadala, az amerikaiak többsége és a Fehér Ház azonban másként gondolja.

Ahol legnagyobb a szükség, legközelebb a segítség: az afganisztáni kivonulás és az újra terjedő Covid-19 miatt szorult helyzetbe került Joe Biden megköszönheti a republikánusoknak, hogy az abortusz kérdésére terelték a közfigyelmet. A terhességmegszakításhoz való jog ugyanis olyan ügy, amelyért érdemes kiállnia, mert az segítheti a Demokrata Párt és vele az ő választási esélyeit. Pláne, hogy Texas körmönfontnak szánt, de nyilvánvalóan rosszindulatú és alighanem alkotmányellenes törvényben tiltotta be a művi vetélések 85-90 százalékát. A lépés hosszú évek óta fenyegetett – most mégis hideg zuhanykényt érte az amerikai nők többségét.

A „szívverés törvénynek” hívott új texasi jogszabály csak a magzati szívjelek észlelése előtt engedélyezi a terhesség megszakítását. Ez általában a hatodik hét táján alakul ki, amikor a nők jelentős része még nem is tudja, hogy állapotos és a többieknek is csupán napjaik maradnak a döntésre. A kérdéses időpont után azonban még nemi erőszak vagy vérfertőzés esetén is tilos az abortusz. A jobboldali állami törvényhozás azonban nem állt meg itt, hanem ritka aljas rendszert hozott létre, amikor bárkinek lehetővé tette, hogy feljelentse és beperelje az abortuszt végző orvosokat, ápolónőket, de még akár a nőket a klinikára szállító taxisofőrt is vagy bárki mást, aki segíti vagy akár csak megfontolja, hogy segíti a beavatkozást. Az önkéntes feljelentő semmilyen kockázatot nem vállal, ellenben 10 ezer dollár fejpénzre és költségeinek teljes megtérítésére számíthat az alperes kárára. Abortuszellenes aktivisták már a törvény szeptember 1-jei életbe lépése előtt ellepték a klinikák környékét (a 30 milliós államban mostanra már csak nyolc ilyen egészségügyi intézmény maradt), feljegyezték a parkolókban lévő autók rendszámát, és hangosanbeszélőkkel, reflektorokkal zaklatták az oda érkezőket. Nem egyértelmű, hogy a jogszabály alkalmazható-e a más államokban elvégzett abortuszok esetén, a fenyegetés mindenesetre fennáll. Az alacsony jövedelmű, a kisebbségekhez tartozó nőknek pedig pénzük sincs arra, hogy – mint a 60-as években szokás volt – a liberális New Yorkba vagy Kaliforniába utazzanak a beavatkozásra. A Texasszal határos államok klinikáin mindenesetre már ezen a héten 40 százalékkal megugrott a jelentkezők száma.

A mostanra erősen jobbra tolt Legfelsőbb Bíróság múlt csütörtökön 5:4 arányban úgy döntött, hogy egyelőre nem avatkozik közbe és nem függeszti fel a texasi törvény bevezetését. Ugyanakkor a lényeget illetően nem foglalt állást, azaz továbbra is nyitva hagyta a kérdést, hogy érvényben van-e még az 1973-as „Roe vs Wade” precedens. (Lásd keretes írásunkat.) Florida, Arkansas és Dél-Dakota konzervatív többségű törvényhozásai azonnal bejelentették, hogy megvizsgálják a texasihoz hasonló jogszabály elfogadásának lehetőségét.

A buzgalom nem véletlen, a Republikánus Párt az élethez való jogra hivatkozva gyakorlatilag a saját életéért harcol. Egy friss felmérés szerint az amerikaiak 54 százaléka támogatja a nők önrendelkezési jogát, viszont az evangéliumi keresztények, a vidékiek és a déli államokban élők többsége – vagyis éppen a republikánusok szavazói bázisa - ellenzi az abortuszt. Az országosan 42 százalékot kitevő kisebbség azonban a kisebb lakosságú államokban koncentrálódik, és elég lehet a szenátusi többséghez, ahol minden államnak, a lakosságtól függetlenül két-két szenátora van. Ez lehetővé tenné, hogy a republikánusok tartósan ellenőrizzék a kinevezési procedúrát és a többségi akarattal szembeszállva fékezzék az amerikai politika liberális irányba való elmozdulását.

A nemrégiben Magyarországon járt jobboldali tévés műsorvezető, Tucker Carlson szerint a texasi törvény azt bizonyítja, hogy Amerikában él még a demokrácia. Az elnök és pártja viszont azonnal megragadta a lehetőséget, hogy a nem túl fényesre sikerült nyarat maga mögött hagyva új, reménytelibb csatába fogjon. Biden az igazságügyi tárca mellett saját fehér házi jogászát is megbízta, hogy vizsgálják meg a szövetségi állam beavatkozásának lehetőségét a nők jogainak védelmében. Nancy Pelosi, a képviselőház elnöke bejelentette, hogy sürgősen beterjesztik a Roe vs. Wade szabályait törvénybe foglaló javaslatot. Ez azonban újra megtámadható lesz a Legfelsőbb Bíróságon, ami miatt újra felmerült egy bírósági reform lehetősége, amely vagy a testület létszámát, vagy tagjainak megválasztásának módját változtatná meg, elvéve a republikánusoktól az egyik utolsó fegyverüket.