Népszabadság;Ringier Axel Springer;

Michael Ringier: egy demokrácia vagy liberális, vagy ha nem az, akkor nem is demokrácia

A Népszabadság átengedése a Mediaworksnek pedig politikai realitás volt a kiadóvezető szerint.

A magyar médiapiac egyik legbefolyásosabb szereplőjéve a Forbes készített interjút. Ebből kiderül, hogy a svájci kiadó elnöke szerint Magyarországon lehet üzletelni, számukra ez egy szabad piac. Ugyanakkor azt is megjegyezte, hogy amikor a magyar kormány illiberális demokráciát emleget, el kell mondani, hogy ilyesmi nem létezik. "Egy demokrácia vagy liberális, vagy ha nem az, akkor nem is demokrácia" - szögezte le Ringier.

A kiadóvezető beszélt arról is, hogy a Népszabadság átengedése a Mediaworksnek politikai realitás volt.

Véleménye szerint a Népszabadság már a politikai gondok nélkül is nehéz helyzetben volt, így el tudja fogadni, hogy Heinrich Pecina (a Mediaworks korábbi tulajdonosa – a szerk.) üzleti döntést hozott akkor, amikor bezárta az újságot.

Ismert, hogy a Népszabadságot 2016-ban gyakorlatilag kivégezték, amikor a szerkesztőség költöztetése közben egyik napról a másikra bezárták az újságot, a munkatársakat kizárták a szerkesztőségi rendszerekből, s egy ideig még személyes holmijukhoz sem fértek hozzá. A Mediaworksöt aztán feltöltötték Fidesz-közeli emberekkel, bekebelezték az összes megyei lapot és olyan médiumokat is magukhoz csaptak, mint például a Magyar Nemzet, a Mandinder vagy a 888.hu.

A Forbes Michael Ringiert abból az apropóból interjúvolta meg, mert a cég július végén bejelentette, hogy átveszi a német Axel Springer részvényeit Magyarország mellett Szerbiában, Szlovákiában, Észtországban, Lettországban és Litvániában is. A két cég Magyarországon 2014 óta működött vegyesvállalatként, ezután a Ringier – amelynek médiaportfóliójába itthon mások mellett a Blikk, a Kiskegyed, a Glamour, a Profession.hu és a Noizz.hu tartozik – egyedül lesz jelen a magyar piacon.