Continental;munkabér;munkavállók;

2021-09-08 14:49:22

Csábítják a magyarokat a magas román munkabérek

Egye több magyar munkavállaló megy át az utóbbi időben a makói térségből Romániába, mert ott magasabbak a bérek – állítja Székely Tamás, a vegyipari szakszervezet elnöke, aki káros folyamatnak tartja azt, ami a Continental ottani gyárában zajlik. Arról is beszélt, hogy a válság kezdi elérni a gyógyszergyártást is.

Ha még beszélgetni sem lehet és csak az a cél, hogy minél több darabszámot gyártsanak le, akkor további problémák lesznek a foglalkoztatásban, pedig egyre nehezebb munkaerőt találni ebben a térségben erre a területre. Így kommentálta Székely Tamás, a Magyar Vegyipari, Energiaipari és Rokon Szakmában Dolgozók Szakszervezeti Szövetségének elnöke az Új Egyenlőség legfrissebb podcastjában a makói Continentalnál történteket. (A gyárban egy új viselkedési kódex részeként nemrég lényegében csendrendeletet vezettek be; a felettes engedélyéhez kötötték, hogy egy dolgozó szót váltson egy másik üzemrészből érkezővel. A szakszervezet szerint a kollektív szerződés egyeztetését próbálják ezzel gátolni, a cég munkavédelmi okokra hivatkozik).

– Az utóbbi időben azt tapasztaljuk, hogy a térségből egye több magyar munkavállaló megy át Romániába, mert sokkal magasabbak a bérek – fogalmazott Székely Tamás, aki szerint a dolgozói elégedetlenség jól lemérhető a szakszervezet taglétszámának változásában is. A korábbi sztrájk idején emelkedett a létszám, most pedig a munkavállalók még inkább az érdekképviselettől várják, hogy rendeződjön a helyzet. Pedig – hozott példát – korábban sok olyan cégvezetővel tárgyalt, akik ellenségesek voltak a szakszervezettel, ám a sikeres tárgyalás után rájöttek arra, hogy az érdekképviselettel érdemes megállapodni, mert ezzel mindenki jól jár.

Ilyenkor nem elhanyagolható az sem, hogy a kormány milyen példát mutat. Amikor a kabinet mindenféle egyeztetés nélkül visz át szabályokat, módosításokat, az visszaüthet vállalati szinten – azt látják ugyanis, hogy nem kell egyeztetés, azt vezetnek be, amit akarnak. Pedig a tapasztalatok szerint azokon a helyeken, ahol szívesen dolgoznak a munkavállalók, mert munkabéke van és kollektív szerződés, ott sokkal hatékonyabb a munkavégzés, mint ahol acsarkodás folyik. Székely Tamás felidézte, hogy 2010 előtt állami támogatást csak azok a cégek kaphattak, amelyeknél rendezettek voltak a munkaügyi kapcsolatok. Ez megszűnt, vannak viszont stratégiai partneri megállapodások, amit a cégek egy része ki is használ arra, hogy rákényszerítse akaratát a dolgozókra.

Egy eddig kevéssé ismert folyamatot is megemlített a vegyipari szakszervezet vezetője; a válság miatt világszerte egyre több gyógyszergyár raktárra termel. A pandémia miatt leálltak kezelések, műtétek maradtak el, sokan otthon maradtak és a gyógyszerszokások is megváltoztak. Vagyis a piac megrekedt, ami komoly problémát vetít előre a gyógyszeriparban, amelyet a válság eddig kevésbé érintett, mint más ágazatokat – fogalmazott Székely Tamás.