pápa;találkozó;

2021-09-10 07:30:00

Zsidó vezetőkkel is találkozik a pápa Budapesten

Úgy tudjuk, hogy a vallásos zsidóság részéről mind az öt közösség képviselteti majd magát.

A Népszava több forrásból úgy értesült, hogy a vasárnap Budapestre érkező Ferenc pápát a magyarországi zsidóság nevében Frölich Róbert neológ országos főrabbi köszöntötte volna: ő azonban kórházba került, nem tud jelen lenni az eseményen.

„Kórházba került dr. Frölich Róbert országos főrabbi. Heisler András, a Magyarországi Zsidó Hitközségek Szövetsége (Mazsihisz) elnöke arra kéri tisztelőit, barátait, s minden hittestvérünket, hogy a ma esti Maariv ima keretében közösen imádkozzunk az országos főrabbi fölgyógyulásáért a Dohány utcai zsinagógában” – jelent meg csütörtökön a Mazsihisz honlapján. „Ha sokan leszünk, hangunk messzire eljut majd!” – tette hozzá közleményében Heisler András, a Mazsihisz elnöke.

Ismeretes, hogy Ferenc pápa a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus zárómiséjére érkezik Budapestre. A pápa néhány órát tölt Magyarországon, majd több napra Szlovákiába utazik. Az úgynevezett Statio Orbis (ünnepi zárómise) a hivatalos menetrend szerint vasárnap délelőtt fél 12-kor kezdődik a Hősök terén. A pápa a ceremónia előtt a Szépművészeti Múzeumban külön találkozik – többek között – Áder János köztársasági elnökkel és Orbán Viktor miniszterelnökkel, utána külön a Magyar Katolikus Püspöki Konferencia tagjaival, végül pedig protestáns és zsidó vallási vezetőkkel. Lapunk azt a tájékoztatást kapta, hogy ezek közül csak az utóbbi lesz sajtónyilvános esemény.

Úgy tudjuk, hogy a vallásos zsidóság részéről mind az öt közösség képviselteti magát: a Mazsihisz, az Egységes Magyarországi Izraelita Hitközség (EMIH), a Magyarországi Autonóm Orthodox Izraelita Hitközség (MAOIH), valamint a Bét Orim Reform Zsidó Hitközség és a Szim Salom Progresszív Zsidó.

Ferenc pápa programja feszes, az idő szűkre szabott. A zsidó felekezetek nevében ezért egyedül Frölich Róbert mondott volna köszöntőt. Az országos főrabbi – akinek egészségi állapota nem teszi lehetővé, hogy jelen legyen a pápai találkozón – előre megírta beszédét. Egyelőre még nem dőlt el, hogy ezt olvassák fel, vagy felkérnek-e valaki más, méltó személyt a helyettesítésére.