előválasztás;

2021-09-10 06:00:00

Előválasztás: végleges az indulók listája

Összesen 265-en jelezték korábban, hogy indulnak, de ebből öten visszaléptek, ketten pedig nem adták le az egyéni képviselőjelöltté váláshoz szükséges minimum 400 támogató aláírást.

A 106 országos egyéni választókörzetben (evk) összesen 258 jelöltre lehet majd szavazni az előválasztáson – közölte a véglegesített adatokat a Népszava megkeresésére az Országos Előválasztási Bizottság (OEVB) csütörtökön. Összesen 265-en jelezték korábban, hogy indulnak, de ebből öten visszaléptek, ketten pedig nem adták le az egyéni képviselőjelöltté váláshoz szükséges minimum 400 támogató aláírást. Szabó Gábor, a Jobbik Országos Választmányának elnöke, az OEVB soros elnöke a Népszavának elmondta, hogy a hét jelölt kiesése ellenére is mind a hét érintett evk-ban legalább ketten indulnak, azaz lesz valódi verseny.

Az már korábban ismertté vált, hogy a hét kormányfőjelölt-jelölt közül öten – Dobrev Klára (Demokratikus Koalíció), Jakab Péter (Jobbik), Karácsony Gergely (MSZP-Párbeszéd-LMP), Márki-Zay Péter (Mindenki Magyarországa Mozgalom), Fekete-Győr András (Momentum) – adtak le legalább húszezer aláírást, amiket már hitelesített az OEVB. A Le az Adók 75%-ával Párt színeiben bejelentkező Ecsényi Áron még korábban visszalépett, Pálinkás Józsefnek pedig nem sikerült összegyűjtenie a szükséges számú aláírást, az Új Világ Néppárt elnöke Márki-Zay Pétert támogatja majd. Ezután elkezdődhet a szavazólapok nyomtatása, a választás első fordulója szeptember 18.-án kezdődik és egy hétig tart majd, a második fordulóra október 4.-10. között kerül sor.

Mint az Szabó Gábor soros OEVB-elnök a Népszavának elmondta, szerda este, miután sorsolással megállapították, hogy a miniszterelnök-jelöltek neve milyen sorrendben szerepeljen elküldték a nyomdába a szavazólap mintáját. (Mint arról már írtunk, a sorrend az lesz: Karácsony Gergely, Márki-Zay Péter, Fekete-Győr András, Dobrev Klára, Jakab Péter). Jelenleg a 106 egyéni választókerületi szavazólap mintáinak grafikai tervezése zajlik – a jelölteket támogató szervezetek logóját egyenként kell majd elhelyezni, ami nem lesz mindig könnyű, hiszen a legkülönfélébb színekben, párt- és civil támogatásokkal indul a 258 aspiráns. Közben a szavazás előkészítésén is dolgoznak, a pártok azt veszik számba, hol, milyen állandó helyiségeket tudnak biztosítani erre a célra.