Magyar Közlöny;kormányhatározat;Lengyelország;bírság;Brüsszel;

2021-09-10 10:24:25

Orbánék kormányhatározatban állnak ki Lengyelország mellett, míg Brüsszelt elítélik benne

Varga Judit új feladata annak vizsgálata, hogyan avatkozhatnánk be a bírósági eljárásba.

Lengyelország – Magyarországhoz hasonlóan – védi az Európai Unió külső határait, ezzel Európa belső biztonságát védi. Eközben Brüsszel hátba támadja Lengyelországot, visszaél hatalmával, és az Európai Unió egységét veszélyezteti – állapítja meg a Magyar Közlönyben még csütörtök éjjel megjelentetett határozatában a kormány. 

Ahogyan ezt már szerdán a kormányülés után bejelentették: „Magyarország kiáll Lengyelország mellett”. Mint azt így most meg is szövegezték, kiderült:  Varga Judit igazságügyi miniszter helyzetértékelése nyomán rendkívül felháborította a kabinet tagjait az Európai Bizottság Lengyelországgal szemben hozott 2021. szeptember 7-i döntése. Ebben a lengyel bíróságok ügyében „kényszerítő bírság kiszabását kéri az Európai Bíróságtól”

A Kormány szerint a bírság kezdeményezésével az Európai Bizottság „a tagállami szuverenitás számos elemét megsértve beavatkozott a lengyel jogalkotás menetébe, valamint a végrehajtó hatalom és az igazságszolgáltatás viszonyrendszerébe”. Egyben felhívták az igazságügyi minisztert, hogy vizsgálja meg az Európai Bíróság előtt folyamatban lévő eljárásba történő, Lengyelország melletti beavatkozás lehetőségét.

A jogvitáról a Népszava is beszámolt: az Európai Bizottság pénzügyi szankciók kiszabását kérte az EU legfelsőbb bíróságától Lengyelországgal szemben a bírák fegyelmi kamarájának tevékenysége miatt.