Erdő Péter;Eucharisztikus Világkongresszus;

2021-09-11 20:48:01

Nagy tömeg hallgatta Erdő Péter bíborost a Kossuth téren (fotók)

Családi nappal, szentmisével és körmenettel hangolódtak a hívek az eucharisztikus kongresszus kiemelkedő eseményére: az utolsó napon, vasárnap Ferenc pápa fog misézni a Hősök terén.

Nem volt egyszerű művelet bejutni szombaton a Margitszigetre. Eleve sokan gondolták úgy, hogy kilátogatnak oda, a Nemzetközi Eucharisztikus Kongresszus programjaként megtartott családi nap aztán még jócskán megdobta a létszámot. A Margit híd közepén, a „négyes-hatosról” leszállva többször is váltott a jelzőlámpa, mire sikerült átvergődni a sziget bejáratáig.

Az egyik réten koncertek, gyerekfoglalkozások várták a látogatókat. Nyüzsgött a nép. Több mint hetven sátorban mutatkoztak be különféle katolikus civil szervezetek, közösségek, szolgálatok, mozgalmak, szerzetesrendek. Ha valaki ízelítőt szeretett volna kapni abból, milyen sokfajta szerveződés létezik a katolikus egyházban, akkor jó helyen járt.

Akadtak, akik a pólójukon üzentek: „Katolikus vagyok, fiatal vagyok”, „A hit kegyelem. A család áldás. A gyermek jövő.

Novák Katalin családokért felelős tárca nélküli miniszter is mikrofonhoz lépett, majd a rendezvény kora délután véget ért: több ezer ember indult el, hogy átérjen a Kossuth téren rendezett szentmisére. A menet élén haladó, keresztet a magasba emelő társaság egyházi dalokat énekelt. A Margit hídon a rendőrség leállította a járműforgalmat, pillanatok alatt hatalmas kocsisor torlódott fel.

A Parlament környékén már egy órával a szentmise kezdete előtt rengetegen voltak. Brit és belga lobogót, cseh és ukrán zarándokcsoportot is láttunk. Többen magyar zászlót lengettek, a Neokatekumenális Út elnevezésű lelkiségi mozgalom tagjai tekintélyes méretű transzparenssel érkeztek.

Több tízezres tömeg gyűlt összeg. A Kossuth tér végül nem telt meg teljesen, de ez azzal magyarázható, hogy a tűző napsütés elől sokan az árnyékos mellékutcákba menekültek, vagy inkább az Alkotmány utcában lévő kivetítőkön követték az eseményeket.

A rendezvény elején bejelentették, hogy a szentmise idejére a Szent István-bazilikából áthozták az Országgyűlés épületébe, a Szent Korona mellé a Szent Jobbot. Külön köszöntötték – többek között Kövér László házelnök mellett – I. Bartolomaiosz konstantinápolyi ökumenikus pátriárkát, aki pedig a jelenlévőket köszöntötte. Beszéde végén Erdő Péter bíboros, prímás, esztergom-budapesti érsek a keleti és nyugati kereszténység egységes tanúságtétele jegyében az eucharisztikus kongresszus keresztjének másolatával ajándékozta meg a pátriárkát.

– kezdte Erdő Péter bíboros a szertartást, amely után eucharisztikus gyertyás körmenet indult a Hősök terére.

A tömeg méretére jellemző, hogy az Oktogonon nagyjából 1 órán keresztül haladt át a menet.     

Vasárnap, a nemzetközi kongresszus utolsó napján Ferenc pápa ugyancsak a Hősök terén mutatja be a zárómisét. A korábbi hivatalos közlés szerint az eseményre 75 ezer résztvevőt regisztráltak.