hitelfizetési moratórium;Dömötör Csaba;

2021-09-12 20:19:17

A kormány a nemzeti konzultációra hivatkozva hosszabbítja meg a hitelmoratóriumot

Több mint valószínű, hogy a bankok ellenkezése ellenére a kormány már határozott a több mint egymillió adós sorsáról.

Bár a bankok nem szeretnék, ha a meghosszabbítanák a hitelmoratóriumot, a kormánynak a nemzeti konzultáció  eredményei az irányadók – jelentette ki Dömötör Csaba, a Miniszterelnöki Kabinetiroda parlamenti államtitkára a Kossuth Rádió Vasárnapi újság című műsorában.

A fideszes politikus szerint – a több 1,4 millió kitöltött ív alapján – a konzultáció azt is megerősítette, hogy a járvány utáni gazdasági növekedésből minden generációnak és társadalmi csoportnak részesülnie kell, és először a hitelmoratóriumról várható bejelentés. Hozzátette, olyan döntések születnek majd, amelyek „nagy és érezhető segítséget jelentenek több millió embernek”. A kormány ezeket a döntéseket már előkészítette és hamarosan meg is hozza.

A Népszava információi szerint a moratóriumosok bő kétharmadának továbbra sem kellene fizetnie. Lapunk kérdésére Nagy Tamás, a Magyar Nemzeti Bank (MNB) igazgatója a jegybank pénteki sajtótájékoztatóján azt mondta: jelenleg 1 millió 150 ezer lakossági adós él még a moratórium lehetőségével: 70 százalékuk, vagyis mintegy 800 ezer adós „teoretikusan” szeptember 30. után továbbra is jogosult lesz a moratóriumra.  

Ugyanakkor, mint megírtuk: a Világgazdaság hét elején közölt információi szerint a kormány már döntött a szeptember 30-án lejáró általános hitelmoratórium sorsáról. Eszerint a gyermekes családok, a nyugdíjasok, illetve mindazok, akiknek tavaly óta csökkent a jövedelmük, kérhetik a hosszabbítást. Az erről szóló jogszabály azonban mind a mai napig nem jelent meg, pedig mind a bankoknak, mind az adósoknak tudniuk kellene, hogyan készüljenek a folytatásra, hiszen a jelenleg érvényes szabályozás szerint három héten belül véget ér a hitelmoratórium.

A Dömötör Csaba által hivatkozási alapként tekintett nemzeti konzultáció ügyében pedig még egy videót is közzétettünk, amely világosan megmutatta, hogy egy robotprogram folyamatosan, 2-3 másodpercenként kitöltötte online a kérdőíveket.