előválasztás;miniszterelnök-jelölt;Karácsony Gergely;Dobrev Klára;

2021-09-14 11:16:29

Előválasztás: Márki-Zay felkapaszkodott Jakab mellé, Karácsony a képernyőn tarolt, de a sajtóban más a helyzet

A vitán a hódmezővásárhelyi polgármester kapitalizált a legtöbbet, a többiek a saját terüket játszották be.

Az ellenzéki szavazók 64 százaléka, azaz mintegy millió ember látta teljes egészében vagy részben a miniszterelnök-jelöltek vitáját valamilyen platformon, illetve további 3 százalék hírekből, összefoglalókból próbálta megtudni, hogyan alakult a csörte – ezt mérte a Népszava megbízásából kutató Publicus Intézet (lásd: ábránkat).

A közvélemény-kutatás három kritériuma alapján mérte meg a miniszterelnök-jelölteket: a vitával valamilyen formában találkozó ellenzéki szavazóknak és a bizonytalanoknak szimpátia, szakértelem és a miniszterelnöki-alkalmasság szerint kellett rangsorolniuk a jelölteket (lásd: ábráinkat).

Az eredmény – a versenyfeladattól függetlenül – Karácsony Gergely és Dobrev Klára vetélkedése lett, akik ugyan átlagban fej-fej mellett haladtak (két kérdésben Karácsony lett a győztes 1 és 2 százalékos eredménnyel, illetve született egy döntetlen is), de érdemes egy finom distinkciót tenni.

Azok körében, akik a teljes vitát látták (mintegy 1,4 millió ember) Karácsony Gergely meggyőzően (4 és 9 százalék közötti különbségekkel) vezet. Míg azok között, akik csak részben követték a miniszterelnök-jelöltek egymásnak feszülését, illetve áttételesen a sajtóból vagy egyéb forrásokból hallottak róla (majdnem 1 millió ember), 5-10 százalékos különbséggel. Ez két oknak tudható be: egyrészt a DK-aspiránsának sajtóinterpretációja erőteljesebb volt, mint az MSZP, a Párbeszéd és az LMP miniszterelnök-jelöltéjé. Másrészt Karácsony Gergely csak „a teljes képpel” jön át, míg a gyakorta élesebb Dobrev Klára részleteiben is karakteresebb.

Összességében a vitát azonban mindkét versenyző pozitív szaldóval zárta, hisz a csörte hatására Karácsony Gergely és Dobrev Klára megítélése is többet javult, mint romlott. Ez egyébként minden résztvevőre igaz (lásd: ábránkat).

Az más kérdés, hogy a konkrét eredmények már nem ezt a „pozitív attitűdöt” tükrözik. A közvélemény-kutatásokban versengő trióként futó Karácsony Gergely, Dobrev Klára és Jakab Péter hármasából az első éles versenyhelyzetben Jakab erősen leszakadni látszik, a Publicus méréseben a vitán a harmadik helyre Márki-Zay kapaszkodott fel. Így egy előválasztáson, ha a vita szereplői közül lehetne a választani, a sorrend úgy festene, hogy (lásd: ábránkat):