előválasztás;verseny;

2021-09-16 06:40:00

Előválasztás: ahol a győztes mindent visz

Régiónként bemutatjuk az előválasztáson induló ellenzéki jelölteket, a köztük zajló nagy csatákat. Azt is megnéztük, hol győzhetők le 2022-ben a Fidesz jelöltjei. Sorozatunk első része a budapesti versenyről szól.

Budapest az ellenzék erős bástyája, a jelölteknek mind a 18 egyéni választókerületben (evk) komoly esélye van a győzelemre 2022-ben. Ennek ellenére a szombaton elstartoló és jövő vasárnapig tartó előválasztáson nem lesz nagy tülekedés. A folyamatba bekapcsolódó kilenc párt és 10 civil szervezet a 18 evk-ban összesen 43 jelöltet indított, ami azt jelenti, hogy egy választókerületre átlagosan 2,4 aspiráns jut. Ráadásul Óbudán és Újpesten egy-egy jelölt van csak – a Párbeszédes Szabó Tímea és a DK-s Varju László –, akik az esélyesek nyugalmával indulnak az előválasztáson.

Ugyanakkor túlzás azt állítani, hogy a DK, az MSZP, a Párbeszéd, a Jobbik, az LMP, a Momentum, Pálinkás József Új Világ Néppártja (ÚVNP), a gödöllői polgármester, Gémesi György alakulata, az Új Kezdet (ÚK), illetve a Hódmezővásárhelyt irányító Márki-Zay Péter Mindenki Magyarországa Mozgalma (MMM) gondosan előre leosztotta volna egymást közt a 2022-ben nyerhető budapesti evk-kat. Még az előválasztás megszervezése előtt felmerült, hogy ne tartsanak voksolást ott, ahol 2018-ban ellenzéki győzelem született, ám a már említett két evk-t leszámítva ezt a kérést a pártok nem vették figyelembe. (A Népszavának több ellenzéki forrás is azt állította, ha Budapest esetében születtek is alkuk, csakis azért, mert mindegyik párt azt szeretné, ha saját frakciója lenne a következő parlamenti ciklusban, ehhez pedig minden szervezetnek biztosítani kellett nyerhető evk-kat is.)

Öt választókerületben például hárman is mérkőznek, és ebből három evk-ban a jelenlegi országgyűlési képviselőnek (a DK-s Oláh Lajosnak a 3., az MSZP-s Hiszékeny Dezsőnek a 7., és az MSZP-P-s Burány Sándornak a 9. evk-ban) is meg kell küzdenie a 2022-es indulás jogáért.

Két helyen négy aspiráns is vetélkedik. Nagy csata várható a 13. evk-ban is, ahol egyik jelölt sem nevezhető súlytalannak. Hollai Gábor a Momentum színeiben a 2019-es önkormányzati választáson már bekerült a képviselőtestületbe, de ezt elmondhatja magáról a DK-színeiben induló Nemes Gábor is, aki korábban közlekedési szakszervezeti vezetőként volt gyakori médiaszereplő. Itt tér vissza a politikába a rendszerváltás követően nagyvállalkozóként ismerté vált, most ÚVNP-s Palotás János. Vajda Zoltánért pedig hat támogató szervezet (MSZP, Párbeszéd, LMP, ÚK, MMM, MARÉG) kampányol. A Józsefváros és Ferencváros jó részét magába foglaló 6. evk-ban a kínai egyetem építése ellen fellépő párbeszédes Jámbor András, az MSZP-ből az LMP-be, majd onnan a Jobbikba átlépő Demeter Márta is indul. A Momentum a VIII. kerületi polgármester, Pikó András civil szervezetében dolgozó, az otthonápolási díj megemelésért küzdő Csordás Anettet támogatja, a DK pedig Manhalter Dánielt, korábbi tévés riportert.

Öt olyan evk van, ahol ugyan csak két jelölt indul, de a 2018-as győztes olyan kihívókkal találta szembe magát, akik vagy országosan ismert politikusok vagy helyben beágyazottak. Az 1. evk-ban az LMP-s Csárdi Antal a budavári momentumos alpolgármesterrel, Gelencsér Ferenccel meccsel. A 15. evk-ban az MSZP társelnöke, Kunhalmi Ágnes Ferencz István XVIII. kerületi alpolgármesterrel versenyez. A 18. választókerületben pedig a DK-s Molnár Gyula a XXII. kerület képviselőjével, a Momentum elnökségi tagjával, Tóth Endrével küzd meg. A legnagyobb csatákra viszont Zuglóban és Csepelen kerül majd sor. Az előbbiben az MSZP-s országgyűlési képviselő, Tóth Csaba és a Momentum által támogatott, korrupció elleni harcával nevet szerzett Hadházy Ákos pengeváltásai még a miniszterelnök-jelöltek vasárnapi vitájában is szóba kerültek. Az Éhségmenetek egykori szervezője, az MSZP-s Komjáthi Imre pedig Csepelen a Momentum által támogatott Szabó Szabolcsot hívja ki, aki már két korábbi választáson is legyőzte a Fidesz jelöltjét.

Szintén csatatér-kerületnek számít az Újbudát magába foglaló 2. választókerület, ahol Gy. Németh Erzsébet DK-s főpolgármester-helyettes és a kerület momentumos alpolgármestere, Orosz Anna verseng. A tét nagy, hiszen a főváros legnépesebb és egyik leggazdagabb kerületét „birtokolni” presztízst jelent. Komoly vetélkedés lesz a Pokorni Zoltán által irányított, jobbára konzervatív kerületet magába foglaló hármas számú evk-ban: itt a hat gyermekes főállású édesanya, az egyházi tisztséget is betöltő Visy Piroska indul az Új Világ Néppárt színeiben, továbbá a keleti vakcinákat a DK szakpolitikusaként élesen bíráló, háziorvosi praxist vivő Komáromi Zoltán és Hajnal Miklós, a Momentum egyik vezetője. Érdekes, hogy a Partizán által szervezett előválasztási vitában mindhárom jelölt azt mondta, a helyén hagyná a baloldalon sokakat sértő Turul szobrot. 

Komoly verseny folyik a 4. evk-ban is. Itt indul a korábbbi ATV-s, majd Hír Tv-s műsorvezető, Kálmán Olga a DK színeiben, aki 2019-ben a főpolgármesteri előválasztáson is versengett, de alulmaradt Karácsony Gergellyel szemben. Ellenfele a Párbeszéd parlamenti képviselője, Tordai Bence és a függetlenként induló színész, Szalai Krisztina.