Pegasus;Orbán Viktor;

2021-09-15 19:52:42

Pegazus-ügy: Orbánt is meghallgathatják

Az Európai Bizottság várja a magyar adatvédelmi hatóság vizsgálati eredményét a Pegazus kémszoftver magyarországi használatáról.

Az Európai Bizottság várja a magyar adatvédelmi hatóság vizsgálati eredményét a Pegazus kémszoftver magyarországi használatáról, jelentette ki Didier Reynders igazságügyi biztos az uniós képviselő-testület plenáris ülésén rendezett szerda délutáni vitában. Közölte, hogy a testület “határozottan elítéli a magánélethez való jog megsértését, ami az egész EU területén bűncselekménynek számít”. A kiberbiztonságról szóló stratégia világos szabályokat fektet le, amelyeket a tagállami hatóságoknak be kell tartaniuk. Reynders megerősítette, hogy a biztosi testület csütörtökön fogja elfogadni az újságírók biztonságát szolgáló ajánlásait, amelyek tartalmazni fognak az online támadások elleni védelemre vonatkozó javaslatokat.

A vitában több képviselő felszólította a magyar kormányt, hogy adjon magyarázatot arra, miért vetette be a kémszoftvert újságírók, ellenzéki politikusok ellen. Felkérték az Európai Bizottságot, hogy vizsgálja meg, az EU-ban kik és hogyan alkalmazzák a Pegazust a demokrácia aláásására.

A momentumos Donáth Anna független európai vizsgálóbizottság felállítását sürgette, és javasolta Orbán Viktor kormányfő európai parlamenti meghallgatását. A fideszes Deutsch Tamás arról beszélt, hogy az Orbán-kormány 2010-es hivatalba lépése óta Magyarországon a nemzetbiztonsági szolgálatok nem folytattak és folytatnak illegális megfigyelést.