előválasztás;terheléses támadás;

Nem saját hiba, összetett támadás döntötte be az előválasztási rendszert, hétfőn folytatják

Noha többen belső bakitól tartottak, kiderült, több támadás érte a rendszert.

Az elmúlt három órában az Országos Előválasztási Bizottság minden részletre kiterjedő elemzést végezett az előválasztás informatikai rendszerét lelassító délelőtti jelenséggel kapcsolatban. (Emlékeztetőül: a szavazást fel kellett függeszteni, mert a rendszer megrogyott.) A testület szerint teljesen világossá vált, hogy ma reggel 6 óra és délelőtt 10 között nemcsak a változást akaró választók tömegei érdeklődtek az előválasztás iránt, hanem másvalakik is: jelenleg ismeretlen eredetű tömeges terhelés érte az előválasztás háttérrendszerét.  (Nem sima túlterhelésről van szó, nem is a jól ismert támadási formák egyikéről, hanem egy összetettebb, több lépcsőből álló visszaélésről.)

Az előválasztás azonnali folytatása a jelenlegi formában nem pontosan felmérhető technikai kockázatokat hordoz. Ugyanakkor az is világossá vált, hogy ezek a kockázatok nagyjából egy nap ráfordítással kezelhetők.

Ezért a változás ügye iránti elkötelezettséggel egyetlen felelős döntés hozhattunk: a szavaztatási folyamatot leállítottuk, az előválasztás az eredeti terveknek megfelelő formában 2021. szeptember 20-án, hétfőn 7:00 órakor folytatódik.

Az eddig lezajlott előválasztási folyamattal kapcsolatos további döntéseket az Országos Előválasztási Bizottság a következő 24 órában tárgyalja.