Orbán Viktor;minimálbér;Pegasus;

2021-09-20 18:56:03

Orbánnak a Pegasus-botrányról is beszélnie kellett a parlamentben, noha annak minden részletét titkosították

A miniszterelnököt ellenzéki képviselők kérdezték a parlamentben: a kérdésekben és a válaszokban sem volt köszönet.

Vajon miért nevezte önt gengszternek Joe Biden? - szegezte a kérdést a kormányfőnek Jakab Péter az azonnali kérdések és válaszok órájában. (A valóság az, hogy Biden sosem nevezte konkrétan Orbán Viktort gengszternek, viszont a miniszterelnök ezt állította a nyáron Tucker Carlson amerikai tévériporternek - a szerk.) A Jobbik elnöke hozzátette, rendre megkérdezi a fideszes szavazókat, hogy miért szavaznak még Orbán Viktorra, mire ők azt felelik neki, hogy azért, mert ő eleget lopott már.

Orbán Viktor Jakab felvetésére úgy reagált, hogy Joe Biden összekeverte Magyarországot Ukrajnával, hiszen az ő fiának vannak Ukrajnához kötődő korrupciógyanús ügyei.

Jakab Péter ezután közölte Orbánnal, hogy már ellopta az egész országot, de ami nagyobb bűn, hogy gyűlöletet kelt az emberekben. Most éppen a szivárványos zászlóval szemben, „ami higgye el, nekem sem szívem csücske”.

Orbán Viktor úgy reagált, 2010 óta nőtt az állami vagyon, „szemben az ön kormányfőjének (Gyurcsány Ferenc) időszakával, amikor ez a vagyon csökkent”.

Tóth Bertalan azt kérte számon a kormányfőn, hogy miért adóztatják még mindig a minimálbért. Orbán Viktor válaszában azt mondta, 2022-től a minimálbér magasabb lesz, mint a Gyurcsány-kormány alatt az átlagbér volt. Az MSZP társelnöke erre válaszul felidézte, hogy még fideszes képviselők is felvetették, hogy a kis kereseteket adómentessé lehetne tenni.

Orbán Viktor erre azt felelte, ez a baloldal adórendszere lenne, ami már tönkretette egyszer az országot, így marad az egykulcsos adó.

Varju László a DK képviselője a kötvénykibocsátástól kérdezett (4,5 milliárd euró értékben bocsájtott ki kötvényeket a kormány az uniós helyreállítási alap előfinanszírozására), „felszólítva” Orbán Viktort, hogy ne adósítsa el az embereket. "Az ön beszéde kommunista beszéd. A kommunisták csinálták azt, hogy amit el akartak követni, azzal ellenfeleiket vádolták. A pandémia miatt kellett hiteleket felvennünk, de a magyar adósságszint nem éri el az uniós átlagot" – mondta válaszában Orbán Viktor. Varju László viszontválaszában elmondta, szerinte számszakilag több az államadósság, mire Orbán Viktor erre úgy reagált, hogy ha nem költekeznének, nem lenne 13. havi nyugdíj, nem lenne 200 ezer forintos minimálbér.

Csárdi Antal az élelmiszerárak emelkedéséről kérdezett, olyan cikkek árait sorolva, melyek jóval az inflációt meghaladó mértékben nőttek. "Mikor csökkenti az alapvető élelmiszerek áfáját 5 százalékra?" - kérdezte Orbántól. A miniszterelnök a kérdésre ugyan nem felelt, de válaszában felsorolta azokat az élelmiszereket, amik már öt százalékkal adóznak.

Az LMP-s képviselő szerint ez nem elég, minden alapvető élelmiszert a kedvezményes körbe kellene sorolni. Orbán Viktor erre úgy reagált, nem tudnak áfát csökkenteni, mert a munkát terhelő adókat tervezik lejjebb vinni.

Tordai Bence egyfelől azt kérdezte Orbántól, mikor kér bocsánatot a koronavírus járvány 30 ezer halottjának hozzátartozóitól, míg másrészt arra volt kíváncsi, mit szól a kormányfő ahhoz, hogy az MTI nem írt az előválasztásról. A Párbeszéd képviselőjének harmadik kérdése az volt, miért titkosították ötven évre a Pegasus-botrány kormányzati dokumentumait, míg utoljára arra volt kíváncsi, hogy Orbán támogatja-e Karácsony Gergely népszavazási kezdeményezését a három hónapos álláskeresési járulék meghosszabbításáról?

A miniszterelnök ízléstelennek nevezte, hogy „halottakat politikai célokra használnak fel”. "Az, hogy az MTI nem tudósít az előválasztástól, az ellenzéknek kedvez" – mondta a második kérdésre Orbán Viktor. A Pegasus-botrányról semmi érdemit nem mondott, szerinte, ami a parlament Nemzetbiztonsági Bizottságában ma történt (vagyis, hogy 2051-ig az ügy összes iratát titkosította a Fidesz) helyes, és ésszerű. Az álláskeresési támogatást pedig szintén „ésszerűen rövidnek” nevezte, amin nem akarnak változtatni.

Tordai Bence szerint gyenge és gyáva volt Orbán viselkedése a járványban. Ugyanígy gyávának nevezte az MTI-re és a Pegasus-botrányra vonatkozó válaszokat, majd emlékeztetett, hogy a 3 hónapos álláskeresési járulékkal szemben átlag 14 hónapba telik, amíg valaki munkát, új munkahelyet talál magának, ha a korábbit elveszítette. Alternatívaként pedig csak a közmunka marad a számára. Orbán Viktor erre azt mondta, Tordai Bence lebecsüli a közmunkát.

Szilágyi János jobbikos képviselő szerint Orbán korábbi kijelentése, miszerint sosem volt vagyonos ember, egy vicc, hiszen tudni lehet, hogy magángéppel jár luxusutakra. Mészáros Lőrincnek pedig 455 milliárd forintos vagyona van, de efölött Orbán Viktor rendelkezik. A Fejér megyei Hatvanpusztán pedig milliárdos beruházásban épül luxus épületkomplexum a miniszterelnök édesapjának telkén. "Miből telik önnek erre?" - tette fel a kérdést a képviselő.

Orbán Viktor erre a korábbi válaszait ismételte meg: üzleti ügyei nincsenek, és nem is foglalkozik ezekkel. A hatvanpusztai birtokról kifejtette, „nálunk az a szokás, hogy a gyerekek nem beszélnek bele a szülők dolgaiba”.

Szilágyi György szerint ezzel Orbán Viktor ezzel csak az édesapjára tereli a gyanút, ráadásul Orbán Győző cégeinek tíz éves jövedelmét emésztené fel a luxusbirtok építése. Orbán Viktor válaszában Szilágyi György korábbi, Gyurcsány Ferencet gyalázó nyilatkozatait idézte, mondván, komolytalan provokációról van szó.