korrupció;főváros;

2021-09-21 06:00:00

Óvatos elszámoltatás: eddig hat korrupciógyanús esetre derült fény a fővárosban

Fél tucat nyomozás vagy per indult eddig a fővárosi felelősségre vonás részeként, az örökölt ügyeket vizsgáló bizottság hosszabbítana – tudta meg a Népszava. A Főtáv két, a közterület-fenntartó, az önkormányzat, a BKK és a frakcióvezetők pedig egy-egy esetben tettek feljelentést.

A fővárosi vizsgálóbizottság mandátumának meghosszabbítását kezdeményezi Havasi Gábor, a testület elnöke, mivel a koronavírus járvány miatt nyolc hónapig nem tudtak ülésezni. Az indoklás szerint ebben az időszakban is gyűjtötték a releváns dokumentumokat, de meghallgatásokat nem tarthattak. Eredetileg 2021 végére készítették volna el összegző jelentésüket, de a bizottság ülésein eddig csak két ügy – a parkolási rendszer és a patkányirtás – került terítékre.

A Fővárosi Közgyűlés 2020 júniusában döntött a korábbi ciklusok 10 korrupciógyanús esetét kivizsgáló bizottság megalakításáról: a parkolási rendszer és a patkányirtás mellett a biodóm, a Rác fürdő, a 3-as és a 4-es metró, a Bálna, a BKV eladósítása, a Combino villamosok és az elektronikus jegy ügyében akartak tisztán látni.

Noha a vizsgálóbizottság még dolgozik, már akadtak olyan, a listában nem szereplő ügyek is, amelyekben lépett az önkormányzat vagy valamelyik társasága. Lapunk kikérte a fővárostól az önkormányzat, illetve cégei által kezdeményezett perek, feljelentések listáját: az összegzésen hat tétel szerepel.

A múlt kétes ügyeinek feltárásában a Főtáv Zrt. bizonyult a legaktívabbnak. 2020. december 21-én feljelentést tett a cég ismeretlen tettes ellen különösen jelentős értékre elkövetett hűtlen kezelés bűntettének kísérlete miatt, „a cselekmény a feljelentés időpontjában mintegy 300 millió forintot meghaladó összegben befejezett”. A cégvezetés közvetlenül az önkormányzati választás előtti napon kötött három évre szóló kétmilliárdos létesítményüzemeltetési szerződést, Mitnyan György főigazgatót Karácsony azonnal menesztette. A BRFK Korrupciós és Gazdasági Bűnözés Elleni Főosztályának Gazdaságvédelmi Osztálya azóta is nyomoz az ügyben.

Mitnyan egy másik ügyben is érintett. A cég idén áprilisban egy másik feljelentést is tett a Főtáv Zrt.-nél felmerült éves bérfizetési gyakorlat miatt Mitnyan György volt főigazgató és Gazsó György volt munkavállaló ellen. A feljelentés nyomán jelenleg a Nemzeti Adó- és Vámhivatal Közép-magyarországi Bűnügyi Igazgatósága vizsgálódik. A költségvetési csalás sértettje egyébként nem a főváros, hanem az állam, így a cég, illetve a városvezetés semmilyen információt nem kap az ügy állásáról. Bár a többiben sem túl sokat.

A Fővárosi Közterület-fenntartó (FKF) Zrt. szintén 2021 áprilisában tett feljelentést különösen nagy értékre elkövetett hűtlen kezelés gyanúja miatt. A BRFK azóta is nyomoz. A feljelentéssel egyébként – akárcsak a Főtáv esetében – meglehetősen sokáig várt a cégvezetés. Mint emlékezhetünk, Nagy László Albert vezérigazgató közvetlenül az Fővárosi Közgyűlés alakuló ülése előtt írta alá a két évre szóló, másfél milliárd forint értékű pernye-szerződést egy, a Mészáros Csoporthoz tartozó céggel. A cégvezetőt azonnal menesztette Karácsony, de a szerződés leketyegett, a feljelentés is csak idén született meg.

Mindkét menesztett cégvezető helyét Mártha Imre foglalta el. A Főtávnál vezérigazgatónak nevezték ki, míg az FKF esetében az ügydöntővé alakított felügyelőbizottságának elnöke lett. Idén januártól pedig megkapta az összes fővárosi céget magába foglaló városüzemeltetési holding vezérigazgatói székét.

A fővárosi állatkert biodóm beruházását első körben a főváros cége, az Enviroduna vizsgálta, vaskos jelentésük fő megállapítása az volt, hogy a 34,4 milliárdért felhúzott építmény készültsége nem felel meg a kulcsrakész követelményeknek, a kivitelezői garanciát lehetetlen teljes körűen érvényesíteni, a létesítmény értéke a tavaly még 2024-re tervezett megnyitóra több milliárd forinttal csökken, de addig is 1,8 milliárdot emészt fel az üzemeltetése. A jelentésben foglaltak alapján a főpolgármesteri hivatal 2020 októberében tett feljelentést hűtlen és hanyag kezelés miatt, ám a bejelentés alapján indított eljárást a Nemzeti Nyomozóiroda idén júliusban megszüntette bűncselekmény hiányában.

Hasonló sorsra jutott a hármas metró kocsibeszerzése is. Karácsony Gergely felkérésének engedve a BKV először szintén vizsgálatot rendelt meg a Metrowagonmash által leszállított metrószerelvényekről. A súlyos megállapításokat tartalmazó jelentést hónapokig az igazgatóság sem láthatta, majd újabb hónapok teltek el, mire a négy koalíciós frakcióvezető idén márciusban tett hűtlen kezelés gyanúja miatt feljelentést, de a rendőrség meghökkentően gyorsan – Gy. Németh Erzsébet (DK) főpolgármester-helyettes szerint „zéró nyomozás” után – bűncselekmény hiányában lezárta az ügyet.

Nem mindig ilyen gyorsak a nyomozók. Az elektronikus jegyrendszer (AFC-projekt) ügyében például már Tarlós István is feljelentést tett 2018 decemberében hűtlen kezelés alapos gyanúja miatt, de az eljárás azóta sem zárult le. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) Igazgatósága sokáig ódzkodott a perindítástól, de végül idén márciusban úgy döntött, hogy választott bíróság előtt indít pert a rendszer kiépítésére 27 milliárdért vállalkozó, de azt soha el nem készítő Scheidt&Bachmann ellen – számolt be róla elsőként a Népszava. Egyelőre a gazdasági szakvélemény és a kereset angol nyelvű szövege készült el.