energiaár;rezsicsökkentés;MEKH;

Javuló rezsihelyezés, romló rezsipropaganda

Augusztusban kissé tovább javult a budapestiek uniós összevetésű rezsihelyzete. Ezen felbuzdulva a Fidesz ismét egy csúsztatásoktól hemzsegő, Gyurcsány- és baloldalellenes kirohanással élt.

Augusztusban 2,7 százalékkal a 25 vizsgált európai főváros közül Budapesten bizonyult a 9. legkedvezőbbnek a családi áram- és gázköltségek átlagkereseten belüli aránya - derül ki a Magyar Energetikai és Közmű-szabályozási Hivatal (MEKH) honlapján frissített adatsorból. Ezzel a magyar főváros, Koppenhágát megelőzve, a felmérés 2013 közepi kezdete óta a legkedvezőbb helyezést érte el. A többi állás változatlan. Így a budapesti gázár 26 főváros sorában a legalacsonyabb, az áram pedig a 29-es listán, Belgrád után a második legolcsóbb.

A MEKH- közleményre hivatkozva a Fidesz ki is adta: "a magyar emberek fizetik a legalacsonyabb energiaárakat Európában"; "ne hagyjuk, hogy Gyurcsány és a baloldal eltörölje a rezsicsökkentés eredményeit", illetve hogy "ismét a magyar emberekkel fizettesse meg Európa legdrágább rezsijét". Ezzel szemben a valóság, hogy a hazai lakossági tarifa az EU-n belül a legalacsonyabb, illetve sem "Gyurcsány", sem a "baloldal" nem ígéri, hogy eltörölné a rezsicsökkentés "eredményeit", vagy hogy "ismét a magyar emberekkel fizettetné meg Európa legdrágább rezsijét".