család;Orbán Viktor;demográfia;Novák Katalin;Mike Pence;

Orbán és a demográfia: a családpolitikát az édesanyákra alapozza, a családalapításban segít

A miniszterelnök egyedi módon képzeli el az ország népességszámának növelését.

Míg bizonyos civilizációk képesek reprodukálni magukat, a Nyugat erre nem képes, "egyszerűen nem akarja fenntartani önmagát"

- mondta Orbán Viktor miniszterelnök a IV. Budapesti Demográfiai Csúcson csütörtökön a Várkert Bazárban. Kifejtette: vannak, akik szerint mindez nem is probléma, míg mások a migrációval oldanák azt meg. Utóbbi azonban az új munkásosztály betelepítésének globális tervét jelenti, és akik ezt látják megoldásnak, nem veszik figyelembe a demográfia kulturális vetületét, holott Európában ez a migráció legfontosabb dimenziója - fűzte hozzá.

"Itt, nálunk, a migráció identitáskérdés" - hangsúlyozta Orbán Viktor, kiemelve: Európában egy ország csak akkor működik, ha az ott élők a legfőbb kérdésekben nagyjából azonos értékeket vallanak. Ha ez nincs így, egy ország, egy nemzet menthetetlenül szétesik. Leszögezte: Európában így a gazdasági megközelítésen alapuló utak járhatatlanok. Beszélt arról is, hogy a magyar kormány öt pillérre építette családpolitikáját. Kifejtette, ennek része, hogy a gyermekvállalás egy család számára anyagilag is előny legyen, illetve, hogy a családokat saját tulajdonú lakáshoz segítse. A családpolitikát az édesanyákra kell alapozni, és az egész ország működését családbaráttá kell változtatni. Emellett a jog eszközeivel is meg kell védeni a család intézményét és a gyermekeket - hangoztatta a miniszterelnök. Orbán Viktor elmondta, az államnak segítenie kell a családalapítást, a családok boldogulását.

Mike Pence volt amerikai alelnök ugyancsak beszélt az eseményen. Azt mondta, a globális elitben közmegegyezés van arról, hogy a család intézménye nagyon sok szempontból idejétmúlt, szükségtelen. Azt mondják, a családnak ma már másodlagos szerepe van az államhoz képest, de éppen az a tény, hogy az állam kiszorítja a szülőket a gyerekek neveléséből, bizonyítja, hogy az elsődleges szerep a családot illeti meg. 

"Én most azt látom, hogy Közép- és Kelet-Európa országai elutasítják a modern baloldal posztkeresztény, posztnemzeti és a család intézményének meghaladottságáról szóló jövőképét. Itt most mindannyiunknak olyan jövőképünk van, amely az erős, független, szuverén nemzetről szól, és ez pedig a boldoguló és békében élő egészséges családokon alapszik.  

Donald Trump volt elnöknek és nekem mint alelnökének is ilyen jövőképünk van, ez alapján hoztunk intézkedéseket az Egyesült Államokban. Munkahelyteremtéssel és adócsökkentéssel megerősítettük a családokat, és megvédtük az ország határait. Radikálisan csökkentettük az illegális bevándorlás mértékét. Ugyanis a nyitott határok összeegyeztethetetlenek az erős családokkal"

- fogalmazott.

Az eseményt a családügyekért felelős tárca nélküli miniszter nyitotta meg, Novák Katalin ebben arról beszélt, a kormány tizenkettedik éve a családokért dolgozik, hogy a negyven éve tartó demográfiai lejtmenetet megfordítsa. Véleménye szerint a demográfiai előrejelzéseket nem kell tényként elfogadni, azokat meg lehet változtatni. 

"Gyermek nélkül nincs jövő, magyar gyermek nélkül nincs magyar jövő"

- fogalmazott. Hozzátette: a "demográfiai tél" nemcsak Magyarországon, hanem a fejlett világ egészében súlyos probléma, ezért összefogásra és a demográfiai csúcshoz hasonló találkozókra van szükség.