KSH;demográfia;családpolitika;világtalálkozó;

2021-09-24 06:20:00

Woke-vírus és család: Intézkedések vannak, eredmények alig

A többi között ez derült ki a budapesti demográfiai csúcstalálkozó első napján.

Demográfiai világtalálkozónak nevezett nemzetközi konzervatív tanácskozáson ünnepelte magát a magyar kormány hivatalosan azért, hogy megmutassa a családpolitikával elért eredményeit. Az biztos, hogy az Orbán-kabinet 2010-es hatalomra jutása óta sorozatban hozza az intézkedéseit, de ezek nem hoztak látványos eredményt.

A fővárosi Várkert Bazárban tartott ötszáz fős rendezvény tegnapi első napján Orbán Viktor miniszterelnök azt hangsúlyozta, hogy kormánya családpolitikája nélkül tíz év alatt 120 ezerrel kevesebb gyerek született volna. Az viszont már nem derült ki a beszédéből, hogy miért pont ennyivel. A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) adatai szerint mindenesetre minimális – egy-két ezres – növekedés és csökkenés mutatható ki évente a születések számában a Fidesz 2010-es hatalomra kerülése óta. Innen számolva tavaly év végéig összesen 907 831 gyerek született Magyarországon, köztük vannak azonban azok is, akik valójában máshol látták meg a napvilágot, de itthon is anyakönyveztették őket a szüleik.

Az utóbbi években nagyjából 40 ezerrel haltak meg többen, mint ahányan születtek. Az ország népessége azonban ennél kisebb arányban fogyatkozott, 2020. január 1-jén például mindössze 3230 fővel voltunk kevesebben, mint 2019 év elején. Azt ugyanakkor nem reklámozza az Orbán-kabinet, hogy ez a pozitívum a jelentős bevándorlásnak köszönhető, semmi köze nincs a családpolitikai lépésekhez. (A KSH adatai szerint 2019-ben több mint 55 ezer, 2020-ban pedig csaknem 44 ezer bevándorló érkezett Magyarországra.)

Orbán és Novák Katalin, családokért felelős miniszter – aki csak moderátori szerepet kapott – is kiemelte, hogy az utóbbi évtizedben majdnem megduplázódott a házasságkötések száma és felére esett vissza a válásoké. Itt azonban érdemes megemlíteni, hogy a nem házasok számára – a legfelső jövedelmi tizedbe tartozók kivételével – szinte teljesen lehetetlenné tették a lakásvásárlást, felújítást. A gyermeket vállalóknak pedig jár a csok, jár a babaváró hitel, felújítási támogatás, ami a papírok felé tereli a párokat. Házasságlevél nélkül a többiek lassan az otthonteremtési támogatások előtti ár két-háromszorosát fizethetik ki a mesterséges állami pumpával felfújt lakásoknak, építőanyagoknak.

A 2015 nyarán elindított családi otthonteremtési kedvezmény még nem váltotta be a reményeket, ugyanis nem tartottak több esküvőt, mint előtte. A házasulási kedvet a babaváró támogatás viszont meghozta. 2019 előtt éveken át 50 ezer környékén állt a házasságkötések száma, a konstrukció júliusi indulása után azonban már az első hónapokban 15 ezerrel több pár döntött a kapcsolat hivatalossá tételéről, mert az igényléshez be kell mutatni a házassági anyakönyvi kivonatot.

A demográfiai csúcstalálkozó egyébként csak kis részben szól a gyermekvállalás segítésének módszereiről, jelentős mértékben az egymás melletti politikai kiállás volt a meghatározó üzenete a felszólalásoknak. Orbán például „érzékeny politikai veszteségeiről” is beszélt: Donald Trump nem folytathatta a munkáját, a britek kiléptek az unióból, veszített Izraelben Benjamin Netanjahu, „és ki tudja, mi fog történni a német választáson”. A miniszterelnök hangsúlyozta, hogy szerinte "Nyugaton az új marxista, új baloldali mozgalmak " már az óvodákban félre akarják nevelni a gyerekeket. – Gyermekeket használnak Pride-aktivistaként, és gyermekeken népszerűsítik a szabad nemválasztást – állította, majd hozzátette, hogy Közép-Európában más a helyzet.

– Mi be vagyunk oltva a woke-vírus ellen. A történelmünk úgy véd bennünket a kulturális baloldaltól, ahogy a vakcinák védenek a koronavírustól – fogalmazott a nagy tapsot kapó Orbán Viktor.