választások;államadósság;szja;adóvisszatérítés;2022;osztogatás;13. havi nyugdíj;

2021-09-25 07:30:00

Soha nem látott választási osztogatás lehet 2022 első két hónapjában

A kormány jövő februárban 13.havi nyugdíjat, fegyverpénzt és szja visszatérítést is akar fizetni ezer milliárd forint értékben. Varga Mihály a magas államadósságért aggódik.

Soha nem látott választási osztogatásra kerülhet sor 2022 első két hónapjában. Orbán Viktor miniszterelnök pénteki „rádióinterjújában” arról beszélt: "harcol azért", hogy jövő februárban ne csak a kétheti, hanem a teljes 13. havi nyugdíjat kapják meg az idősek. Ez 320 milliárd forintjába kerül az adófizetőknek. Varga Mihály pénzügyminiszter pedig egy videóban jelentette be: a kormány már döntött is arról, hogy a gyermekes adófizetők jövő februárban visszakapják az idén befizetett adójukat. Ez mintegy 600 milliárd forintot jelent. Arról is határoztak, hogy a fegyveres dolgozóknak a 2023-ban esedékes féléves bérkompenzációt szintén kifizetik a választások előtt – mintegy 250 milliárd forint értékben. A kormány tehát fél évvel a választások előtt - a minimálbér tervezett emelését nem számítva - nagyjából ezer milliárd forint kifizetésről döntött a 2022-es költségvetés terhére. Úgy, hogy ezekre egy fillért nem terveztek a büdzsében. Emlékezetes: a kormány a múlt héten 4,5 milliárd euró értékben vett fel hiteleket, amelynek egyik célja már a jövő évi kiadások finanszírozása volt.   

Egyre több részlet derül ki a kormány választások előtti hónapokra időzített osztogatási terveiről. Varga Mihály pénzügyminiszter egy videóban jelentette be, hogy a kormány már döntött is a gyermekes családoknak járó adóvisszatérítés részleteiről. A visszatérítés minden olyan gyermekes szülőnek jár, aki családi pótlékra jogosult. Ha a családban mindkét szülőnek van bejelentett munkahelye, akkor mindkettőjüknek visszaadják a személyi jövedelemadót (szja). Hozzátette: az adó-visszatérítést a vállalkozók is megkapják, ha van gyermekük. A jogosultak körét így gyarapítják az egyéni vállalkozók, a mezőgazdasági őstermelők, az ingatlan-bérbeadók, a katás és az ekhós adózók is – fogalmazott a miniszter.

Orbán Viktor először a nyáron beszélt arról, hogy koronavírus-váláság miatti nehézségekért kompenzálnák a magyar családokat. Ha az idei gazdasági növekedés elérné az 5,5 százalékot, akkor az átlagbér mértékéig visszafizetik a befizetett szja-t. Már ekkor biztosra ment a kormányfő, már akkor látható volt ugyanis, hogy az idén 6-7 százalék között nőhet a magyar GDP. Pénteken Varga Mihály már arról beszélt a Közgazdasági Vándorgyűlésen, hogy a kormány várakozásai szerint az idei gazdasági növekedés 7-7,5 százalék lesz. A miniszteri videóból most az is kiderült, hogy nem csupán a munkajövedelmek után befizettet szja-t fizetik vissza, hanem a lakásbérbeadás kapcsán bevallott jövedelem utánit is. A katából (kisadózók tételes adója) a befizetett adó negyede jár vissza a gyerekes vállalkozóknak. Szintén új elem, hogy az ekho (egyszerűsített közteherviselési hozzájárulás) kétharmadát is visszafizetik az így adózóknak, például a focistáknak, újságíróknak, színészeknek. Varga Mihály szerint minderre azért van lehetőség, mert a magyar gazdaság működik, Magyarország az egyik leggyorsabb újraindítást érte el az EU-ban, ez pedig a családok, a vállalkozások és a helyes gazdaságpolitika közös sikere.

A pénzügyminiszter hajnali bejelentésére tett rá még egy lapáttal a miniszterelnök, amikor a szokásos pénteki „rádióinterjújában” arról beszélt, hogy a nyugdíjasok 2022-ben nem kétheti, hanem egy teljes havi nyugdíjat kapnának pluszban. A mostani bejelentésekben az a közös, hogy ezekről a tervekről egy szó sem esik a július elején a parlament által jóváhagyott 2022-es költségvetésben. Az szja-törvény sem ismeri a választás előtti adóvisszatérítés intézményét, a szabályok kidolgozásával még adós a kormány. A fenti elképzelések ráadásul úgy terhelik meg a jövő évi költségvetést ezer milliárd forinttal, hogy év elején ezen kiadásokra még nem lesz még fedezet. Azz első pár hónapban ezért jelentős költségvetési hiányokat láthatunk majd, amit az államadósság növelésével tud majd finanszírozni a kormány. A kormány a múlt héten már 4,5 milliárd euró (1575 milliárd forint értékben) bocsátott ki dollár és eurókörvényeket, így növelve az államadósságot. A hitelfelvételek egyik célja a jövő évi kiadások előfinanszírozása. Varga Mihály tegnap arról beszélt: nagy siker a kötvénykibocsátás az alacsony hozam és a hosszú lejárati idő miatt. Ennek ellenére a 2022 utáni gazdaságpolitika egyik kihívása épp maga a GDP 79 százalékára rúgó államadósság csökkentése lesz, mert ez régiós szinten túl magas – mondta a miniszter. Arról is beszélt: az államnak a költekezést vissza kell fognia, adósságot kell csökkentenie, a sérülékenységet, amit a magas államadósság jelent, ki kell venni a rendszerből.