Jancsó Miklós;Tarr Béla;Freeszfe Egyesület;

2021-09-27 20:37:59

Tarr Béla: Felszabadítottad magát a filmet

Nem lehet pontosabban szavakba önteni, hogy mit jelentett Jancsó Miklós a filmnek, az embernek.

"Te voltál az, aki nem fogadta el azt az értékrendet, ami a filmet a létező világ kiszolgálójának tekinti. Nem fogadtál el semmilyen formát, iskolát vagy stílust, mert te magad voltál a forma, a stílus, és maga az iskola. Szembeszálltál a mindenkori értetlenséggel, dacoltál gúnnyal, megvetéssel, fanyar mosollyal a szájad szélén végezted a dolgodat. Erőt és erkölcsöt adtál nekünk. Felszabadítottad magát a filmet." - Tarr Béla Jancsó Miklóshoz szóló nekrológját olvasta fel a Freeszemle hétfő esti megnyitóján. Nem lehet pontosabban szavakba önteni, hogy mit jelentett Jancsó Miklós a filmnek, az embernek. A Freeszfe Egyesület öt napos fesztiválját a Budapesti Őszi Fesztivál keretein belül rendezik meg.

Jancsó rengeteg filmjét vetítik, rengeteg megemlékezés van róla – mondja a Tilos Az E, az egyesület podcastjának Báron György kritikus, az egyik szervező –, ezért szeretnének a kevésbé ismert munkásságára is figyelmet irányítani. „Jancsó Miklósnak, a dokumentaristának két fő témája a cigány és a zsidó kultúra. Mindkettő kisebbségi, veszélyeztetett kultúra, lét bizonyos időkben. Ez a témaválasztás egy morális tett is volt az ekkor már idős, világhírű Jancsótól, aki a 80-as években a dokumentumfilmezésbe menekült. Ezekben a filmekben személyesen is jelen van: látjuk, ahogy elmegy a nehéz sorsú roma közösségbe beszélgetni annak tagjaival, a kisgyerekekkel…”

A Freeszfe tagjai színházat is csinálnak a fesztiválon. A LEVEGŐT! című előadásukat – aminek kiindulópontja az egyetemi közösségük szabadságáért folytatott ellenállás tapasztalata – részben a Szerelmem, Elektra, Jancsó filmje inspirálta. Filmtörténeti jelentőségű, dinamikus hosszúbeállításaival ebben a filmműben is a zsarnokság ellen lázadó szabadság győzelme mellett tesz hitet. „A színészosztályok meginspirálódtak a filmtől, darabjuk narrációja a film utolsó, egészen hosszú, bravúros snittjének az alámondott szövege. (...) Egyben ez egy főhajtás Törőcsik Marinak, aki Elektra a filmben. Ott lesz velünk a film két nagyon fontos alkotója: Cserhalmi György, aki Oresztészt játszotta, és Kende János operatőr is. Az ez­után következő, Hol zsarnokság van, ott zsarnokság van című beszélgetésen arról fogunk beszélni, hogy milyen volt Jancsóval dolgozni. Az Elektra azért mégiscsak Jancsó stílusának kvintesszenciája, szinte már táncfilm. Mint Jancsó összes filmje, nagyon aktuális ma is” – meséli a film­kritikus.

Az utolsó nap levetítik a Magyarország 2011 című filmet, aminek producere Tarr Béla volt, aki felkért 10 nagyon neves rendezőt, hogy rendezzenek az akkori Magyarországról egy 10 perces jelenetet. "Le fogjuk újra vetíteni, és ott fognak ülni velünk az alkotók. Mindenki, kivéve Jancsó Miklóst, akinek ez volt az utolsó filmje. Meg fogjuk kérdezni az alkotókat, hogy látják, mit csinálnának ma, Magyarország 2021 néven. Ezen a napon levetítjük a Tarr-mesterkurzuson készült alkotásokat is, utána beszélgetünk a fiatal diákokkal a Tarr-módszerről, a filmjeikről” – zárja impresszionista ajánlóját az esztéta.     

Infó:

Freeszemle programsorozat a Budapesti Őszi Fesztivál keretében

Szeptember 27. – Október 1.

Budapest, Marczibányi Téri Művelődési Központ

Az előadások látogatása ingyenes, de online regisztrációhoz kötött.