Magyarország;helyreállítási terv;

2021-09-30 06:00:00

Határidőn túl, de lesz egyezség a helyreállítási tervről

Akár még az idén megérkezhet az előleg az EU járványügyi mentőcsomagjából Magyarországra. A megegyezésre ugyan még várni kell és a határidő is lejár ma, de forrásaink szerint hat héten belül meglesz az egyetértés a helyreállítási tervről.

A kijelölt határidőre nem sikerül tető alá hozni a megállapodást Brüsszellel a nemzeti helyreállítási tervről. A magyar kormány és az Európai Bizottság szeptember 30-át tűzte ki a megegyezés dátumának, de mostanáig nem tudtak dűlőre jutni a pénzzel együtt járó kötelezettségvállalásokról. Név nélkül nyilatkozó EU források ugyanakkor derűlátóan nyilatkoztak az esélyekről, szerintük a következő hat hétben megszülethet az egyezség.

Magyarországnak 2511 milliárd forint vissza nem térítendő támogatás jár 2021-2024 között az Európai Unió helyreállítási és ellenállóképességi alapjából. Az EU27-ek közös hitelfelvételéből származó pénzt a koronavírus-járvány következményeinek enyhítésére és a gazdaság élénkítésére lehet felhasználni. Elköltésének szigorú szabályai és feltételei vannak, amelyekről az alapot kezelő Európai Bizottsággal kell megállapodni. A nemzeti tervet a tagállami pénzügyminiszterek hagyják jóvá, csak ezután kezdődhet meg az idén esedékes előleg kiutalása.

Magyarország május 12-én nyújtotta be a helyreállítási programját Brüsszelben. Az Európai Bizottságnak két hónapja volt rá, hogy elkészítse az értékelését, de kifutott az időből, miután a magyar kormány vonakodott teljesíteni a tervhez kapcsolódó elvárásait. A biztosi testület elsősorban korrupcióellenes- és az igazságszolgáltatás függetlenségét garantáló intézkedéseket várt, valamint lépéseket a döntéshozatal átláthatóságának, a jogalkotás kiszámíthatóságának a biztosítására, a közbeszerzések felügyeletének megerősítésére. Budapest és Brüsszel még a nyár folyamán megegyezett, hogy szeptember 30-ig folytatják a tárgyalásokat, végül ezt a határidőt sem tudták tartani. A két fél között azonban intenzív egyeztetések folynak, amelyekről a magyar főtárgyaló, Ágostházy Szabolcs államtitkár is azt mondta a napokban a Portfolio nevű hírportálnak, hogy heteken belül befejeződhetnek.

Ha az Európai Bizottság egy bő hónap múlva valóban zöld utat ad a magyar helyreállítási tervnek, és ezt követően a tagállami pénzügyminiszterek is rábólintanak, akkor reális esély van rá, hogy Magyarország az év végén vagy legkésőbb a jövő év elején hozzájut a támogatás 13 százalékát kitevő előleghez, ami 326 milliárd forint.

A brüsszeli testület mostanáig 20 uniós ország programját hagyta jóvá, és 16-nak már kiutalt 51,5 milliárd euró előleget a 672,5 milliárd eurós mentőcsomagból. Két tagállam, Bulgária és Hollandia be sem nyújtotta a nemzeti tervét, a többi “későn érkezővel” még folynak a tárgyalások. Lengyelországgal szintén elhúzódtak a megbeszélések, de forrásaink szerint Varsó is heteken belül számíthat a bizottsági jóváhagyásra.