eredmények;előválasztás;

2021-09-30 08:09:00

Előválasztás: A fővárosban Karácsony Gergely, vidéken Dobrev vezet

Budapest másként gondolkodik. Az előválasztás éjjeli zárásig bejelentett eredményei alapján vidéken tarolt a Demokratikus Koalíció és Dobrev Klára, de a fővárosban Karácsony Gergely, a Párbeszéd és a Momentum vezet.

Hajnali fél négyig számlálták az ellenzéki előválasztás szavazatait, majd pihenni tértek a szavazatszámlálók. Eddig a 106 választókerületből 50 eredményét, a szavazatok nagyjából felét sikerült összesíteni.

Az addig megismert eredmények alapján úgy tűnik: a vidéki Magyarország másban látja a változás kulcsát, mint Budapest. Míg vidéken tarolt Dobrev Klára és a Demokratikus Koalíció, mellettük nagyon jól szerepelt a Jobbik, a főváros elsőként megszámolt hat kerületéből kettőt Karácsony Gergely pártja hozott el, kettőt a Momentum, egyet az LMP és csak egyet a DK. Ha ehhez hozzávesszük a biztos befutókat – három kerületben csupán egy induló volt vagy maradt a visszalépés miatt – akkor 3-3-2-re módosul a nyert körzetek listája.

A hajnalig összesített adatok alapján a DK 17 ellenzéki képviselőt indíthat a jövő évi parlamenti választásokon, a Jobbik 11 jelöltet állíthat, a Momentum 9-et, a Párbeszéd 5-öt, az MSZP és az LMP 4-4 jelöltet adhat.

Az eddigi eredmények alapján a miniszterelnök-jelöltek közül a DK-s Dobrev Klára vidéken óriási fölényben van. A Budapesten kívüli 44 választókerületből 40-ben a DK miniszterelnök-jelöltje, Dobrev Klára kapta a legtöbb szavazatot. Kettőt nyert Karácsony Gergely (Budakeszi és Szentendre), kettőt a jobbikos Jakab Péter (Szabolcs 5. Mátészalka, Somogy 2. Barcs).

Budapesten viszont az eddig közölt hat választókerület mindegyikében – I-V., II., VII., VIII.-IX., XI. és XII. kerület - Karácsony Gergely nyert. Ráadásul a fővárosban sokkal többen szavaztak, a hat budapesti választókerületben Budapest főpolgármestere majdnem kétszer annyi szavazatot, mint Dobrev Klára, akit Budapesten Márki-Zay Péter is megelőz. A hódmezővásárhelyi polgármester úgy harmadik a miniszterelnök-jelöltek versenyében, hogy nem nyert egyetlen választókerületben sem, de általában stabil dobogós. A vidéken messze utolsó helyen álló momentumos Fekete-Győr András, a budapesti választókerületben tudta csak megelőzni a jobbikos Jakab Péter. Az első 50 választókörzet adatainak feldolgozása után Dobrev Klára 34 százalékon áll, Karácsony Gergely 29 százalékot hozott eddig, míg Márki-Zay Péter 21 százalékot, Jakab Péter 12 százalékot, Fekete-Győr András pedig 4 százalékot.

Budapesten az egyéni választókerületekben is érte néhány kellemetlen meglepetés a DK-t. Budapest főpolgármester-helyettesének, Gy. Németh Erzsébetnek nem sikerült elhozni a XI. kerületet, amelyet a kerület momentumos alpolgármestere Orosz Anna fölényesen nyert. Orosz több mint kétszer annyi voksot kapott – 68,96 százalék-, mint Gy. Németh - 31,04 százalék-. Orosz Annának jövőre várhatóan a választókerület jelenlegi képviselőjével, a fideszes Simicskó Istvánt kell legyőznie, aki immáron harmadszor fut neki a politikai versenynek.

Talán ennél is kellemetlenebb meglepetés a DK-nak Budapest 4-es választókerületének eredménye, ahol a párt jelöltjét, az ATV, majd a Hír Tv ismert műsorvezetőjét Kálmán Olgát a Párbeszéd jelenlegi parlamenti képviselője, Tordai Bence meggyőző fölénnyel győzte le. Tordai a voksok 67 százalékát kapta meg, míg Kálmán csak 32,9 százalékot. Tordainak jövő tavasszal Varga Mihály pénzügyminiszter helyett Gór Csaba ügyvéddel kell megküzdenie. A Fidesz már korábban bejelentette, hogy cseresort küld korábbi stabil győztesei helyett.

Párbeszédes győzelem született a Józsefváros és Ferencváros nagy részét magában foglaló Budapest 6-os választókerületében, ahol a szokásosnál nagyobb volt a verseny, hiszen négy induló mérette meg magát az ellenzéki előválasztáson. A győzelmet végül a kínai egyetem építése ellen fellépő párbeszédes Jámbor András szerezte meg 41,6 százalékos eredménnyel. A második helyre a kerület momentumos alpolgármestere, Pikó András civil szervezetében dolgozó, az otthonápolási díj megemelésért küzdő Csordás Anett futott be 25,47 százalékkal, míg a DK korábban tévés riporterként induló jelöltje Manhalter Dániel harmadikként a voksok 23,6 százalékát gyűjtötte be. Az örök átigazoló - az MSZP-ből az LMP-be, majd onnan a Jobbikba átlépő - Demeter Márta utolsóként a voksok alig 9,35 százalékát kapta meg. Jámbor Andrásnak várhatóan Sára Botond lesz az ellenfele, a korábbi józsefvárosi polgármester, aki jelenleg a fővárosi kormányhivatal vezetője.

Oláh Lajos azonban megbízhatóan hozta jelenleg is képviselt Budapest 5-ös választókerületét. A DK-s politikus 45,5 százalékkal nyert a momentumos Tompos Márton (37,94 százalék) és a a jobbikos Beleznay Zsuzsa (16,57 százalék) előtt. Jövőre Bajkai Istvánt, az Orbán család ügyvédjét kellene legyőzni ahhoz, hogy harmadik ciklusát kezdhesse meg a Parlamentben.

Szoros küzdelemben momentumos győzelem született a Pokorni Zoltán irányította XII. kerületben, ahol Hajnal Miklós, a párt elnökségi tagja csaknem 45,98 százalékkal nyerte a 3-as számú körzetet, megelőzve a keleti vakcinákat a DK szakpolitikusaként élesen bíráló, háziorvosi praxist vivő Komáromi Zoltánt (41,04 százalék) és az Új Világ Néppárt színeiben induló, az egyházi tisztséget is betöltő a hat gyermekes főállású édesanyát, Visy Piroskát (12,99 százalék). Fürjes Balázs Budapest és az agglomeráció fejlesztéséért felelős államtitkár már korábban jelezte indulását a Fidesz jelöltjeként, így a jövő évi választásokon köztük dől el, ki képviseli Hegyvidéket.

Itt most az ismertető végére szorult, holott elsőként jött ki Budapest 1-es választókerületének eredménye, ahol Csárdi Antal győzött az LMP színeiben. Az I. és az V. kerületet magában foglaló körzetnek jelenleg is ő az országgyűlési képviselője. Ellenfele várhatóan Böröcz László, a Fidelitas korábbi elnöke, jelenlegi országgyűlési képviselő lesz, akit mostanában elsősorban a nagy vihart kavart, majd részben az Alkotmánybíróság által elmeszelt, budavári lakások kiárusítását célzó lakástörvény-módosítása okán emlegetnek.

A 18 budapesti választókerületből háromban már eldőlt a verseny. Szabó Tímea a Párbeszéd és az MSZP jelöltjeként, szinte valamennyi párt támogatását élvezve egyedüliként indult a III. kerület nagy részét lefedő 10-es számú körzetben, így tavasszal ismét megméretheti magát az országgyűlési választásokon. Jelenleg is ő a terület képviselője a Parlamentben. Kihívója várhatóan Bús Balázs, Óbuda-Békásmegyer korábbi fideszes polgármester lesz. Varjú László mellett sem indult másik jelölt. A Demokratikus Koalíció politikusa most is a DK parlamenti képviselője, ellenfele a korábbi újpesti kormánypárti polgármester Wintermantel Zsolt lehet. Különösebb izgalom nélkül várhatta a mai szavazatszámlálást Hadházy Ákos, a zuglói 8-as választó kerület korrupciós ügyeket feltáró momentumos jelöltje. Tóth Csaba, a kerület jelenlegi képviselője, az MSZP jelöltje ugyanis időközben visszalépett a Hadházy által nyilvánosságra hozott ingatlanügyletei miatt, bár a HVG információi szerint amúgy sem lett volna sok esélye a győzelemre.