Pécs;

2021-10-01 19:51:56

Egy tanárért és az igazságért tüntettek Pécsen

A teljesen politikamentes rendezvényre 600-700-an jöttek el, s a felszólalók – Jancsula szimpatizánsai, volt diákjai és diákjainak szülei – elismerően beszéltek a tanár szakmai múltjáról és emberségéről.

Mintegy hat-hétszázan demonstráltak Pécsen egy bajba jutott tanár igazáért péntek késő délután. A történet előzménye, hogy 2020 szeptemberében a pécsi Apáczai Nevelési Központ (ANK) általános iskolájának kerítéssel nem határolt területén három tizenéves fiú cigarettázott. Az intézmény 61 éves pedagógusa, Jancsula Dezső elküldte a három fiút onnan, mivel tartott attól, hogy a tilos helyen „füstölők” odacsalják az iskola „felnőttséget játszó” diákjait. A fiúk, akik korábban ebbe az iskolába jártak, vitába keveredtek a tanárral, s ezért Jancsula egyiküket be akarta vinni az intézmény igazgatójához. A pedagógus percekig fogta a 16 esztendős fiú táskájának pántját. Eközben a visszatartott fiatal egyik társa trágárul fenyegetőzött. A hangra kijött az iskola egyik takarítója, és összeverekedett a fenyegetődző fiúval, lebirkózta, majd megrúgta őt.

Az interneten keresztül nyilvánosságot kapott ügyben a nyomozóhatóság vizsgálatot indított, és a Pécsi Járásbíróság tárgyalás nélküli végzésben a takarítót garázdaságért fél év felfüggesztett szabadságvesztésre ítélte, míg a tanárra személyi szabadság megsértése miatt 170 ezer forint pénzbüntetést róttak ki. A tanár fellebbezett, így tárgyalás lesz az ügyben. Ha az elmarasztaló ítélet jogerőssé válik, akkor a 35 éve magyart és történelmet tanító Jancsula három évre elveszti állását, mivel szándékos bűncselekményért elítélt pedagógus nem lehet közalkalmazott.

Jancsula Dezső úgy érzi, érthetetlenül súlyos ítélettel sújtották, hisz ő nem bántotta a cigarettázó fiút. Ráadásul tettével iskolája több száz diákját védte.

A Pedagógusok Demokratikus Szakszervezete (PDSZ) jogi tanácsokat adott a bajba jutott kollégának, az iskolát fenntartó tankerület pedig vállalta, hogy fedezi a tanár perköltségét. Egy vállalkozó a pedagógust támogató demonstrációt szervezett, ezt tartották meg péntek este az ANK épületénél.

A teljesen politikamentes rendezvényre 600-700-an jöttek el, s a felszólalók – Jancsula szimpatizánsai, volt diákjai és diákjainak szülei – elismerően beszéltek a tanár szakmai múltjáról és emberségéről. Az ítélet jogszerűségét senki nem vitatta, igazságosságát viszont mindenki. Felvetették, hogy a tanároknak közfeladatot ellátó személyként kötelességük fellépni a pécsihez hasonló jogsértések ellen, ám ehhez nincs semmiféle többletjogosítványuk. Emiatt és az iskolák biztonsága érdekében sokan a jogszabályok újragondolását várják a törvényalkotóktól.

Az általunk megkérdezett jogászok is túl szigorúnak látják az ítéletet, hisz annak, hogy a tanár egy gyereket megpróbált a leírt módon rávenni a cigarettázás beszüntetésére, nincs semmilyen társadalmi veszélyessége, márpedig utóbbi híján bűncselekmény sincs. Ugyanakkor a hasonló esetek elkerülése érdekében a jogászok azt javasolják, hogy az iskolák kamerázzák be környezetüket, és ha ott valaki jogsértést követ el, akkor a felvételt azonnal adják át a közterület-felügyelőségnek vagy a rendőrségnek. Ha valaki dohányzik az iskolánál, akkor őt a felvételek alapján a jegyző 20-50 ezer forintra bírságolhatja, aminek feltétlenül van elijesztő hatása.