oltás;vakcina;járvány;koronavírus;COVID-19;

Egyre többen vannak kórházban, de keveset tudni róluk

– Lassú, de egyértelműen emelkedő pályára került a járvány – értékelte a hétvége adatait Falus Ferenc egykori tisztifőorvos.

Bár az eddigi száraz, enyhe idő nem kedvezett a vírus terjedésének, a járvány helyzet mégis egyre romlik: a hétvége három napja alatt 31 ember halt meg, kórházban 560 covidost ápolnak, közülük pedig már 87-en szorulnak lélegeztetőgépre. Egyetlen hétvégén 1492 új fertőzöttet regisztráltak.

– Lassú, de egyértelműen emelkedő pályára került a járvány – értékelte az adatokat Falus Ferenc egykori tisztifőorvos. Hozzátette: azt az továbbra sem tudni, minek köszönhető, hogy eddig nem ment át exponenciális növekedésbe a járvány. Ezzel együtt is figyelmeztető jelnek tartja, hogy az új fertőzöttek, a lélegeztetőgépen lévőké és a kórházban ápoltak száma is jelentősen nőtt az előző hétvégéhez viszonyítva. – Valószínűleg, ha hidegebb lenne és beszorultunk volna a zárt terekbe, sokkal rosszabb lenne a helyzet – mondta a szakember. Szerinte a látszólag kedvező járványhelyzet okai közt most az is közrejátszhat, hogy a delta-vírus okozta tünetek sokkal inkább hasonlítanak a nátha, illetve a megfázás jeleihez. Így sokak, akiknél csak enyhe lefolyású a betegség nem is tudják, hogy koronavírustól betegek. Emiatt pedig nem feltétlen fordulnak orvoshoz, viszont terjesztik a vírust.

Falus Ferenc szerint az, hogy az elvégezett tesztek 4,6 százaléka pozitív, azt jelenti, hogy a járvány kontrollálási lehetőségét már elengedte a kormány. Akik megfertőződnek a vírussal, azoknak a 3-4 százaléka meghal vagy súlyos, életveszélyes állapotba kerül. Ha a kormányzat nem akarja korlátozásokkal védeni az emberek egészségét, akkor a lakosságnak kellene öntudatosabban viselkednie: zárt terekben ismét fölvennék a maszkot, tartanák a fizikai távolságot és fokozottan ügyelnének a kézhigiénére. Hozzátette: jól látható, hogy azokban az országokban, ahol sikeres a védekezés és 80 százalék feletti az átoltottság – például Norvégiában, Dániában, Svédországban – jóval kevesebb áldozatot szed a járvány. – Ezért nagyon fontos volna, hogy aki még nem kérte a vakcinát, az mielőbb oltassa be magát – figyelmeztetett a szakember. – Bár pontos adatokat nem közöl a kormány, azt tudni lehet, hogy oltottak és oltatlanok is kerülnek kórházba továbbá szignifikánsan megnőtt a 60 év alattiak meg a 80 éven felüliek halálozási száma - tette hozzá. 

Lapunk ismét megkérdezte az kormányzatot: A kórházba kerülők és az elhunytak között hányan vannak oltatlanok és oltottak? Az oltott megbetegedettek és az elhunytak közül ki, milyen oltást kapott? Mennyi idő telt el az oltás beadása és az illető megbetegedés között? A koronavírusközpont konkrét adatok említése nélkül csak annyit írt vissza: „A tapasztalatok alapján az látszik, hogy jelenleg az oltatlanok jóval nagyobb arányban betegednek meg és szorulnak kórházi ellátásra, mint az oltottak. Ezért azt javasoljuk, hogy aki teheti, vegye fel az oltást, hiszen a védőoltással elkerülhető a súlyos, akár halált okozó megbetegedés.”