Karácsony Gergely;előválasztás;Márki-Zay Péter;

Karácsony Gergely: Nem visszalépek, hanem előre

A főpolgármester szerint csak ő képviseli Magyarország újraegyesítésének vízióját.

Nem visszalépek, hanem előre

- kezdett bele rendkívüli sajtónyilatkozatába Karácsony Gergely.

Az előválasztás egyik miniszterelnök-jelöltje azt mondta, világossá kell tenni, hogy újra kell egyesíteni Magyarországot. Ő ezzel a hittel érkezett az előválasztási küzdelmekbe és ezt szeretné képviselni az előválasztás második fordulójában. Azt ígérte, minden erejével támogatni fogja majd a leendő győztest. 

Azt hangoztatta, ki kell húzni a magyar politikát abból a polgárháborús hangulatból, amiben az elmúlt 20 évben volt az ország. "Igenis, túl kell lépni az Orbán-Gyurcsány vetélkedés korszakán" - fogalmazott. Kitért arra is, hogy azért nem tudja Dobrev Klára politikáját támogatni, "mivel nem érzi ennek kellőképp a súlyát". 

A politikus azt hangoztatta: az újraegyesítéshez az szükséges, hogy a társadalmi igazságosságot szolgáló rend alakuljon ki. A harmadik köztársaság bukásának egyik okát abban látja, hogy egy egyenlőtlen társadalomban nincs stabil alapja a demokráciának. Egy új típusú szociális demokrácia létrehozását tartja fontosnak. Ebben van vitája Márki-Zay Péterrel. "Nem az a baj a Fidesszel önmagában, hogy lop.... nem elég csak elszámoltatást ígérni, jóvátétel is kell, hogy olyan társadalomban éljünk, amely kellőképpen igazságos ahhoz, hogy stabil alapja legyen a liberális demokráciának" - fogalmazott. Márki-Zay Péterrel abban is vitája van, amikor megvédi a Fidesz családpolitikáját, "amikor úgy fogalmaz, hogy »mi leszünk a Fidesz, aki nem lop«. Ezzel együtt is nyitott vagyok arra, hogy szövetségeket építsünk akár az előválasztás második fordulója előtt, akár utána. Nem én kezdtem a visszaléptetésekről beszélni... én a magam részéről mindig világossá tettem, hogy nekem ez a politikám és ehhez a politikához keresek szövetségeseket" - jelentette ki.

Karácsony Gergely megjegyezte: szívesen ad garanciát bármelyik konzervatívnak arra, hogy néhány nagy horderejű ügyben az ő értékrendjüket is képviselni fogja. Ide sorolta a nemzetpolitikát vagy éppen az elszámoltatást. 

Hogy a közvéleménykutatásokból olvassuk ki, mi a helyes és mi a helytelen, ez a Fidesz politikája - fogalmazott, majd hozzátette, néhány százaléknyi különbségek semmit sem jelentenek. 

Véleménye szerint miniszterelnök-jelölt riválisainak nincsen válasza Magyarország legfontosabb ügyére, éppen ezért fogja ezt a víziót képviselni az előválasztás során. Ha lesz ehhez szövetségesem, akkor még több erővel fogom képviselni, ha nem, akkor annál több lelkesedéssel, de végül úgy is az előválasztáson résztvevő polgárok döntenek - jegyezte meg.

Azt hangoztatta, nem fenyeget az a veszély, hogy az ellenzék ne lenne egységes, mivel az előválasztás győztesét mindenkinek támogatnia kell. Úgy véli, a kormányváltás csak azzal a programmal lehetséges, amit ő képvisel - elismerve mindenki másnak az értékeit. Ezt nem hatalmi kérdésnek tartja, mivel az ellenzéknek jövőképeket kell kínálnia az emberek számára.

Karácsony Gergely azzal zárta, tartozik azzal a rá szavazó embereknek, hogy továbbra is azt képviseli, amiben hisz. 

Kérdések feltevésére nem volt lehetőség.