Riporterek Határok Nélkül;

Magyarországon lábbal tiporják a "demokrácia gerincét"

Orbán Viktor 2010-es hatalomra kerülése óta nem hagyott fel a médiapluralizmus és a függetlenség elleni támadásokkal, a Népszabadság 2016. októberi bezárása óta pedig a helyzet csak romlott – áll abban a nyilatkozatban, amit Julie Majerczak, a Riporterek Határok Nélkül nevű szervezet brüsszeli irodavezetője küldött lapunknak.

Emlékeztetett arra, hogy amikor Orbánt 2010-ben miniszterelnökké választották, Magyarország a Riporterek Határok Nélkül sajtószabadság-indexén 180 ország közül a 23. helyen állt, 2016-ban a 67. helyen, ma pedig a 92.-en. A jelentős a visszaesés, és Magyarország az uniós országok közül Bulgária után a második legrosszabb teljesítményt mondhatja magáénak. Ez – mint írja – Orbán Viktor egyértelmű stratégiájának eredménye, amely a média feletti ellenőrzésre, valamint a kritikus hangok elhallgattatására irányul és ugyanazt a politikai-gazdasági manővert alkalmazza, mint a Népszabadság esetében. A magyar kormányfő nem habozik kontroll alá vonni a szabályozó hatóságokat és törvényeket bevezetni a sajtószabadság további korlátozása érdekében - tette hozzá.

A közelmúltban a Klurádiót fosztották meg frekvenciájától, egy friss kormányrendelet megkönnyítheti a legnagyobb független tévécsatorna, az RTL Klub Fidesz általi átvételét, Magyarország az egyetlen uniós ország, amely a gyanú szerint Pegasus szoftvert használ saját újságíróinak megfigyelésére – hozott példákat az irodavezető. Julie Majerczak szerint a médiapluralizmus és a sajtószabadság a demokrácia gerince. Ezek Európai értékek, amelyek szerepelnek az EU Alapjogi Chartájában, de Magyarországon egyértelműen lábbal tiporják őket, így az EU-nak cselekednie kell és szükség esetén meg kell fontolnia új előírások elfogadását is.