Karácsony Gergely;előválasztás;Márki-Zay Péter;

Karácsony Gergely visszalépett Márki-Zay Péter javára

Hódmezővásárhely polgármestere szerint történelmi bejelentés történt.

Némi mérlegelés után, de jó szívvel fejezem be miniszterelnök-jelölti kampányomat és arra kérem az engem támogatókat, szavazzanak Márki-Zay Péterre

- jelentette be Karácsony Gergely péntek délelőtt. 

Azt hangoztatta, könnyű volt számára a döntés, mert őt nem a hatalom megszerzése vezette és tudja, ez a döntés nem róla, hanem Magyarország újraegyesítéséről szól. Ehhez pedig a változást akaró embereket kell egyesíteni. Ugyanakkor nehéz volt lépése azért, mert 170 ezer ember rá szavazott, ráadásul egy olyan jobbközép politikust fog támogatni, akivel bizonyos kérdésekben vitái vannak. Csütörtök este 11-kor arra jutott, ha ezt nem lépi meg, akkor marad Orbán Viktor. Tudja, sok szervezetnek és szavazónak nehéz lesz, ám bizalmat kért, és bár visszalépésével áldozatot hoz, de "hazánk olyan helyzetben van, hogy aki nem hoz áldozatot, az nem hazafi". Azt hangoztatta, azokat is meg kell szólítani, akik "torkig vannak" a polgárháborús hangulattal. Nyomatékosította: Márki-Zay Pétert képesnek tartja az ellenzék egyesítésére. Megállapodtak abban, anélkül hogy bárki feladná erkölcsi elveit, képes képviselni a főpolgármester elképzeléseit. Az elmúlt időszakban "elvesztettük a fókuszt", ám most Magyarországnak államférfiakra és államnőkre. Döntése a szíve "legközepéből" jött, minden magyar és a Jóisten támogatását kérte ahhoz, hogy Márki-Zay Péter igazi hazafivá váljon a következő hónapokban. 

Hódmezővásárhely polgármestere történelmi pillanatnak nevezte a bejelentést, amelyért köszönetet mondott Karácsony Gergelynek. Megjegyezte, az egyetlen helyes döntést hozták meg akkor, amikor elhatározták szövetségben mennek tovább. Mindig bíztam Karácsony Gergelyben - jelentette ki. Ennek jegyében belép a mozgalmába és erre bíztatott mindenkit. Mi, együtt nem kevesebben, hanem sokkal többen vagyunk - fogalmazott. Dobrev Klára jelöltségével azonban kétségek vannak afelől, hogy vele lehetséges lenne-e a kormányváltás. Úgy vélekedett, Orbán Viktor egyetlen reménye, ha a DK politikusa lesz az ellenzék miniszterelnök-jelöltje. Az Önök egyetlen reménye sajnos én vagyok - fogalmazott, mivel ez számára azt jelenti, keveset fog aludni és megy a "vágóhídra".  

Karácsony Gergely egy kérdésre válaszolva azt mondta, ha nem így (előválasztáson - a szerk) kerestünk volna miniszterelnök-jelöltet, akkor nem adtak volna esélyt Márki-Zay Péternek és örömét fejezte ki, hogy egy így alakult. Az elmúlt néhány nap szerinte a közös felelősségteljes gondolkodásról szólt, amelyet "nem tudtunk magunknak megtartani". Cáfolta azt a hírt is, miszerint feleznék a miniszterelnöki ciklust, ő maga kitölti a főpolgármesterségét. Jelezte, fontos szövetségese lesz a későbbiekben Márki-Zay Péternek, akinek miniszterelnöksége a magyar nemzet érdeke. Ugyancsak egy kérdésre válaszolva elmondta, a sajtótájékoztatóval egy időben megy el az előválasztási bizottságnak a levél, melyben bejelenti visszalépését.

Ha Dobrev Klára lesz a közös miniszterelnök-jelölt, akkor mellette fognak kampányolni - utóbbit már Márki-Zay Péter mondta. A Jobbik passzivitása miatt ugyanakkor csalódását fejezte ki.