Balatonberény;NER;

2021-10-12 07:00:00

Orbánék lehajoltak a berényi üdülőért is

A balatonberényi üdülő sorsánál semmi sem mutatja meg jobban, hogyan működik a NER rendszere.

Egy debreceni, NER-közeli ingatlanfejlesztő alaphoz került a Vas megyei önkormányzat egykori balatonberényi gyermeküdülője. Az alap mögött álló cégnek nem ez az első befektetése a Balaton-parton, korábban Siófokon akart kikötőt építeni, a helyiek tiltakozása miatt azonban az a projektje egyelőre nem valósult meg.

A balatonberényi gyermeküdülő sorsáról korábban lapunk is beszámolt: a kormány 2012-ben, a megyék vagyonának államosításakor vette el a Vas megyei Önkormányzattól az ingatlant, hogy Erzsébet-táborként működtesse, ám 2015 után már senki sem nyaralhatott az intézményben. Az állam ugyanis értékesíteni akarta az 1,6 hektáros, 2400 négyzetméteres saját strandterülettel – mely Natura 2000-es területen fekszik – rendelkező, vízparti nyaralóhelyet, amelyen részben akadálymentesített, a hálótermek mellett vizesblokkokkal, étteremmel, konyhával rendelkező B-kategóriás épület áll.

A Magyar Nemzeti Vagyonkezelő éveken át mégsem írta ki a pályázatot a területre, melyet aztán az idén végül mégis árverésre bocsátott. A licit viszont elmaradt, május végén kikiáltási áron, bruttó 527 millió forintért kelt el a hajdani üdülő. Az MNV akkor nem hozta nyilvánosságra a nyertes pályázó nevét, ám a Privátbankár kérdésére kiderült: az Aranypart Ingatlanfejlesztési Alap lett a befutó, mellyel az MNV augusztus elején írta alá a szerződést, s az új tulajdonos szeptember 2-án vehette birtokba szerzeményét. A lap írta meg, hogy az ingatlanfejlesztő alap a debreceni Divinus Befektetési Alapkezelő Zrt.-hez tartozik, utóbbi tulajdonosa a liechtensteini Bethesda Establishment, de 2015-ig Disznós Zoltán milliárdos debreceni üzletember érdekeltsége volt, aki most is tagja a cég felügyelő bizottságának. Disznós cégei – melyeket információink szerint évekkel ezelőtt gyermekeire íratott – jellemzően saját tulajdonú ingatlanok fejlesztésével, hasznosításával, üzemeltetésével foglalkoznak több településen. Debrecenben egyik gyermeke a tulajdonosa a Divinus Hotel Kft.-nek, mely 360 millió forint vissza nem térítendő támogatást kapott a Magyar Turisztikai Ügynökség Kisfaludy-pályázatából.

A Divinus egyik cége állt a siófoki Aranypartra tervezett magánkikötő-beruházás mögött is. A hajdani szabadifürdői kemping előtti vízfelületen a Balatonba szigetszerűen benyúló, a parttal egy közel százméteres, három méter széles híddal összekapcsolódó, százhajós jachtkikötő épült volna, ám az ötlet akkora felháborodást váltott ki a helyiekben, hogy ugyan a cég már több engedéllyel is rendelkezett, egyelőre mégsem valósította meg a projektet.

Ezek után természetesen kíváncsiak voltunk, mik a terveik a balatonberényi üdülővel, hogyan és mekkora összegből tervezik fejleszteni, ám lapzártánkig nem válaszoltak kérdéseinkre.