előválasztás;Dobrev Klára;Márki-Zay Péter;

2021-10-12 06:20:00

Bal sarok, jobb közép: Dobrev Karácsonyra húzott lapot

Két eltérő stratégia feszül egymásnak az előválasztás második fordulójában. Dobrev Klára a Karácsony-árvákra tette a tétjeit, Márki-Zay Péter a szavazókat próbálja újraosztani.

Az előválasztás első fordulójában belső ellentmondást kellett feloldaniuk a résztvevőknek (a párthűség alapján szavazzanak, vagy Orbán Viktor legyőzésének esélye legyen a legfőbb ismérv), de úgy tűnt, a második menet már mentes lesz az ilyen lelki tusáktól. Karácsony Gergely lelépése azonban mindent felforgatott, és újabb összetett dilemma elé állította a főpolgármester támogatóit. Akiknek most azt kell fejben kisakkozniuk, hogy értékrendjük alapján voksoljanak-e, a versenyből kiugrott favoritjuk ajánlását fogadják-e meg, vagy kizárólag azt mérlegeljék, ki lehet érdemi kihívója a jelenlegi miniszterelnöknek.

És ez a döntés nehezebb, mint az első forduló dilemmája, ugyanis akkor mindenki engedhetett a pártösztöneinek, mert a második menet elvben esélyt adott a korrekcióra, a taktikai szavazásra. Most viszont nincs tovább, a mezőny is két fősre szűkült. A bal sarokban Dobrev Klára, a jobb sarokban Márki-Zay Péter. Nyilatkozatai alapján az előbbi progresszív baloldali politikus, hétvégi mondása a rezsiminimumról szólt, azaz arról, hogy a minimumtevékenységekhez (mosdás, főzés, fűtés, világítás, stb.) energiához a rászorulók ingyen jutnának hozzá, és a kevésbé tehetősek is olcsóbban. Utóbbi egy jobbról induló, balközép irányba igyekvő populista, akinek legfontosabb hétvégi üzenete az volt, hogy egymillió forintos nyomravezetői díjban részesíti azt, aki rájön, hol próbálja befolyásolni az előválasztást a Fidesz. Az is igaz persze, hogy nem ugyanaz a célcsoportjuk.

Dobrev Klára a Karácsony-árvává lett pártok szimpatizánsait igyekszik megszólítani, és nem sikertelenül. Eddig több MSZP-s és párbeszédes politikus sorolt be mögé: őt támogatja többek között Szombathely polgármestere, Nemény András, a kispesti választókerületét rendre megnyerő szocialista Hiller István, Kispest és Zugló MSZP-s polgármestere, Gajda Péter és Horváth Csaba, illetve a DK miniszterelnök-jelöltjére voksolt a Párbeszéd szóvivője, Barabás Richárd is. Hogy a Karácsony Gergelyt jelölő pártok „nagyemberei” nem fogadják meg egykori favoritjuk ajánlását Márki-Zay Péter támogatásáról, jól látszott a hódmezővásárhelyi polgármester „kampánynyitóján”, ahol Karácsony Gergelyen kívül kizárólag a Momentum politikusai korteskedtek mellette. Nem véletlenül: egyedül ez a párt állt hivatalosan Márki-Zay Péter mögé. (A döntés egyfajta előremenekülés volt, ugyanis a Mindenki Magyarországa Mozgalom (MMM) elkezdte kiszárítani a Momentumot, és támogatóinak 15-20 százalékát elszipkázta.) Itt érdemes kitérni arra, kinek fogalmazza üzeneteit Márki-Zay Péter. Egyrészt a rendszer- és elitellenesként startoló pártok (ilyen volt a Momentum és a Jobbik) tagjainak, másrészt a bizonytalanoknak. Hogy az utóbbi közegben nagyobb tartalékkal rendelkezik-e Dobrev Kláránál, arról szórnak a becslések. Valószínűleg csak akkor igen a válasz, ha a bizonytalanok között egyértelműen a legtámogatottabb Karácsony Gergely hívei – megfogadva a főpolgármester ajánlását – átteszik tétjeiket az MMM-jelöltjére.

Csakhogy ebben a versenyben két alapvető mozgósítási kérdés van. Az első, hogy az MSZP és a Párbeszéd szavazói Karácsony szavát követik-e, vagy prominenseik példáját. (Támpontot a másodlagos preferencia adhat: ez azt mutatja, hogy az MSZP-ben és a Párbeszédben erős Dobrev „második számú kedvenc” pozíciója. A Jobbikban ugyan ázsiója szerényebb, de neki kedvez, hogy a párt nem támogatja riválisát, mivel úgy érzi: távolodnia kell Márki-Zaytól, hogy ne rabolja le bázisát.) A második kérdés, hogy Márki-Zay Péter csak a meglévő ellenzéki támogatottságot tudja újraosztani, magához vonzva a Momentum és a Jobbik szavazóit, illetve a csapódó bizonytalanokat, vagy képes az eddig az előválasztáson részt nem vevő, kevéssé aktívan vagy sehogy nem politizáló embereket is megszólítani.

Az értékeken és a taktikán kívül még egy tényező dönt: a személyiség. Dobrev Klára a folyton úton lévő, a kisember mondandóját meghallgató, az európai színtéren mégis kompetens politikus imidzsét építette fel. És ezzel nem bújt ki a saját bőréből. Márki-Zay Péter az eliteken kívülről érkező self-made man szerepét húzta magára, és ezzel egyelőre sikerrel takarja ki azt a szakadékot, ami az ő értékrendje illetve aközött húzódik, amire Momentum, az LMP, a Párbeszéd, vagy az LMP szerveződött. A hódmezővásárhelyi polgármester nem rejti véka alá jobboldaliságát és korábbi Fidesz-hitét, illetve ebből fakadó világképét, ahol a gyereknevelésbe belefér a pofon és az asszonyi teljesítmény. (Dobrev Klára esetében azon csodálkozott, hogy „női mívolta létére” milyen sikerrel vette az előválasztás akadályait.

Hogy hosszútávon, melyik jellem lesz kedvesebb az előválasztók szívének, az majd kiderül. De a végső kérdés mégis az, kit tartanak a választók elég eltökéltnek és erősnek ahhoz, hogy tavasszal megüsse Orbán Viktort. A Publicus Intézet mérése (amelyet még Karácsony Gergely visszalépése előtt publikált) azt mutatta, hogy Dobrev Klára csöppet esélyesebb. Az összes megkérdezett 35 százaléka voksolt volna rá egy választáson, míg Márki-Zay estében ez az arány csak 33 százalék volt. (Előbbit az MSZP, a Párbeszéd és a DK szavazói húzták fel, utóbbit a Jobbik és a Momentum támogatói.) A Závecz Research friss kutatása ennél erősebb különbséggel számol: a mérés úgy találta, hogy Dobrev Klárát a megkérdezettek harmada tartja alkalmasnak Orbán Viktor legyőzésére, Márki-Zay esetében ez az arány mindössze 25 százalék.