járványkezelés;

2021-10-12 06:17:00

A császár maszktalan

Múlt péntekre virradóan 774 új koronavírus-fertőzöttet azonosítottak. Este hosszú sor az egyik budapesti, belvárosi szupermarketben - a négy kasszából csak egy van nyitva -, a várakozók közti távolságtartás jó esetben haladja meg a fél métert, maszk senkin nincs. Szombat reggel a Hunyadi téri piacon is nagy a sürgés-forgás, ám sem a vásárlókat, sem az eladókat nem zavarja különösebben, hogy a napsütés ellenére egy láthatatlan árnyék vetül mindannyiukra: a Covid-járvány egyre erősödő negyedik hullámáé.

Vasárnap délután szinte tele a kettes metró Örs vezér tere felé tartó járata, maszkot tízből másfél utas visel, az egyiknek ugyanis csak a száját takarja. Valahol a közelben belerecseg a morajlásba egy hurutos köhögés. Hétfőre 2046 új fertőzöttet igazoltak, az aktív fertőzöttek száma 9126-ra emelkedett, 100-an voltak lélegeztetőgépen, 16-an elhunytak. Mindez keveseket izgat. Különösen, amióta az országos tisztifőorvos nem oktat ki minket minden nap a helyes kézmosásról, a Karmelita kolostor ura pedig hanyagul búcsút intett a védőmaszkoknak.

A legerősebb fegyver az oltás, ez igaz. De igencsak félrevezető azt sugallni, hogy a vakcina abszolút védelmet ad, s aki beoltatta magát, azt messziről elkerüli a Covid. Ez nyilvánvalóan nincs így, a kormány mégis lépten-nyomon ezt sulykolja (félre)tájékoztató anyagaiban, hamis biztonságérzetet keltve beoltottak millióiban, akik ugyanúgy elkaphatják és terjeszthetik a vírust, mint bárki más.

Hétfőn a Magyar Tudományos Akadémia meglépte, amit a kormánynak kellett volna: felhívást tettek közzé, hogy mindenki viselje azt a fránya maszkot, mert mások életét mentheti meg vele. Kérdés, felelőtlen kormányzati magatartás mellett mennyire várható el, hogy az állampolgárok felelősen viselkedjenek?