koronavírus;tesztek;COVID-19;

2021-10-12 19:59:57

Megint túl keveset tesztelnek, nincs kontroll alatt a járvány

A kormány és az operatív törzs továbbra sem ad választ arra, hogy a kórházban ápoltak, illetve az elhunytak közül hány embert oltottak be előzőleg koronavírus ellen és mekkora volt az oltatlanok aránya.

Kevesebb mint két hét alatt, október eleje óta bő harmadával nőtt a kórházban ápolt koronavírusos betegek száma (jelenleg 733), a lélegeztetőgépen lévőké több mint negyedével emelkedett (most 110), az elvégzett teszteken belül a pozitívok aránya pedig a harmadik hullám óta nem látott szintre, 5,6 százalékra kúszott fel keddre – derül ki a koronavírus honlap adataiból. Utóbbi azt jelenti, hogy hivatalosan sincs kontroll alatt a járvány, hiszen az Egészségügyi Világszervezet (WHO) ajánlása szerint ehhez öt százaléknál kisebb arányra lenne szükség. Nem tesztelnek azonban eleget, a tesztek száma szeptember eleje óta 12-13 ezer körül mozog annak ellenére, hogy a járvány számai folyamatosan emelkednek.

Arra továbbra sem ad választ a kormány és az operatív törzs, hogy a kórházban ápoltak, illetve az elhunytak közül hány embert oltottak be előzőleg koronavírus ellen és mekkora volt az oltatlanok aránya. Ezzel kapcsolatban Zacher Gábor, a hatvani kórház sürgősségi osztályának orvosa arról beszélt a Portfoliónak, hogy a tapasztalatok szerint minden öt nem oltottra jut egy oltott a Covid-kórházak intenzív osztályain.

– Az EESZT-ből (Elektronikus Egészségügyi Szolgáltatási Tér) két perc alatt le lehetne hívni az adatokat arról, hogy az új betegek közül mennyien oltottak és mennyien nem. A vakcinák hatékonyságáról is lehetne egyfajta képet kapni. Ezzel szerintem nem sértenénk semmilyen személyes adatot – fogalmazott Zacher Gábor hozzátéve, hogy enélkül most ő és kollégái is a sötétben tapogatóznak. Állítása szerint egyetlen orvos és a teljes egészségügyi szakma sem a betegek nevére vagy lakcímére lenne kíváncsi, hanem arra, hogy miként működnek az oltások. Arról ugyanakkor nincs tudomása, hogy valaki három adag vakcina beadása után kórházba került volna.

Ezzel együtt egyértelműen romlanak a mutatók: keddre 455 újabb koronavírus-fertőzöttet azonosítottak Magyarországon és 17 újabb halálos áldozatról adtak hírt a járványügyi oldalon. Egy nap alatt legutóbb június 8-án volt ilyen sok halottja a pandémiának (Igaz, az operatív törzs jó ideje bontás nélkül közli hétfőnként a hétvége három napjának adatait, amelyek között akad 17-nél több eset is). Az oltásba viszont alig sikerül új embereket bevonni: a legalább egyszer oltottak száma alig több mint 5,9 millió, miközben július elejére, amikor a kormány lényegében az összes, akkor még érvényben lévő korlátozást és óvintézkedést feloldotta, már megvolt az 5,5 millió beoltott. Most leginkább a harmadik dózisokat kérik, ezt már 911 ezren vették fel.

A járványszámok emelkedése miatti óvintézkedésekről továbbra is hallgat a kormány, pedig a hét elején a Magyar Tudományos Akadémia elnökségi állásfoglalásban javasolta, hogy legalább a tömegközlekedésben, az üzletekben, az irodákban és más nyilvános zárt terekben hozzák vissza a kötelező maszkviselést. Ez azért is indokolt lenne, mert folyamatosan emelkedik a szennyvízben mért koronavírus-koncentráció, amit általában egy-két hét késéssel szokott követni a betegek számának emelkedése.