labdarúgás;

2021-10-13 19:25:26

Mindenhonnan kitiltanák a rendbontót, aki meg akart gyújtani egy izraeli zászlót egy német focimeccsen

Az Union Berlin labdarúgócsapatának vezetősége egyetlen német stadionba sem engedné be azt a drukkert, aki meg akart gyújtani egy izraeli zászlót.

Örökös kitiltással büntette saját mérkőzéseiről a német élvonalbeli Union Berlin labdarúgócsapatának vezetősége azt a szurkolóját, aki a Maccabi Haifa elleni Konferencialiga-találkozón megpróbált meggyújtani egy izraeli zászlót. A zászlóégetést a többi néző megakadályozta, az elkövetőt kivezették a rendőrök a lelátóról, ellene eljárás indult. Az Union Berlin vezetősége elnézést kért a vendégdrukkerektől, az izraeli klubtól és levelet írt a Német Labdarúgó-szövetségnek, amelyben azt kérte, minden németországi stadionból tiltsák ki antiszemita szurkolójukat.

Az Union Berlin szeptember 30-án a Hertha BSC hazai meccseinek is otthont adó Olimpiai Stadionban fogadta a Maccabi Haifa csapatát a Konferencialiga csoportkörének második fordulójában. A kisebb fővárosi klub stadionja nem felel meg az európai szövetség (UEFA) előírásainak, ezért rendezi máshol az otthoni nemzetközi meccseit. Bár a találkozót az Union 3-0-ra megnyerte, az UEFA vizsgálatot indított, mert az első hazai találat után többen náci karlendítésekkel és „Sieg Heil!” rigmusokkal provokálták a vendégszurkolókat. A német törvények szerint az antiszemita rigmusok úszításnak számítanak, ezért az állambiztonsági szolgálat is részt vesz a nyomozásban.

A deustchlandfunk.de című honlap szemtanúk beszámolóira hivatkozva azt írta, hogy a Német-Izraeli Társaság nevű szervezet ifjúsági tagozatának tagjai mentek ki a mérkőzésre és vettek jegyet a semleges szurkolók részére fenntartott szektorba, a fiatalok vittek magukkal három izraeli zászlót is. A hangulat nyugodt és békés volt, ami a berliniek vezető gólja után a 33. percben változott meg. Ekkor többen elkezdték provokálni az izraeli zászlókkal szurkolókat, megpróbálták sörrel is leönteni őket. A fiatalok többsége elhagyta a szektort, akik maradtak, azoktól elvették az izraeli zászlójukat, amit az egyik Union-drukker meg akart gyújtani.

„Minden rendelkezésünkre álló képanyagot átadtunk a rendőrségnek és együttműködünk az elkövetők azonosításában a hatóságokkal – mondta az Union Berlin sajtótájékoztatóján Christian Arbeit, a klub kommunikációs igazgatója. - Jelentkeztek nálunk szemtanúk, akik ott voltak a szektorban és elmondták, mi történt pontosan, ők jelezték, hogy készek vallomást tenni a rendőrségen is. Szörnyű, hogy ez előfordulhat, ugyanakkor nagyon örülünk és büszkék vagyunk azokra a jó érzésű szurkolóinkra, akik megakadályozták az izraeli zászló meggyújtását.”

„Nagyon bosszant, hogy mindig akad egy jelentős kisebbségben lévő csoport, amely elrontja mások örömét – fakadt ki Urs Fischer, az Union Berlin vezetőedzője. - Hiába nyertünk meg egy fontos meccset, nem tudunk felhőtlenül örülni.”