egészségügy;Parlament;Semjén Zsolt;gyógyszertárak;Magyar Gyógyszerészi Kamara;csomagküldők;

Befellegzik a gyógyszerpostának

Gyakorlatilag ellehetetleníti a gyógyszerek távvásárlást Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes parlamentnek benyújtott minapi törvénymódosítása.

Sokak számára jelentősen megnehezítheti bizonyos gyógyszerek beszerzését egy, az országgyűlésnek minap benyújtott törvénymódosítás. Ez ugyanis megtiltja, hogy az orvosságokat csomagküldő szolgálattal rendeljék házhoz. A Semjén Zsolt (KDNP) által benyújtott egészségügyi "jogsalátával" egyebek mellett módosítanák a gyógyszertörvényt is. A javaslat szerint a jövő évtől bármilyen gyógyszert kizárólag a gyógyszertárak szakdolgozói (gyógyszerész vagy szakasszisztens) vihetnek házhoz. A vényköteles készítményekre eddig is ez a szabály vonatkozott. Ám a vény nélküli termékeket a páciensek a gyógyszertári vállalkozások által üzemeltetett webshopokból is megrendelhették, amit aztán csomagküldő szolgáltatók vittek el a betegeknek. Így a páciensek akár 30-60 percen belül hozzájuthattak.

Az internetes patikai vásárlást sokan használták. Az Inspira Visionary Research gyógyszerpiaci elemző cég legutóbbi, az internetező lakosságra reprezentatív kutatása szerint a patikai vásárlók közel harmada (29%-a) vásárolt az elmúlt egy évben gyógyszertárban is kapható terméket (nemcsak OTC gyógyszert, hanem egyéb, egészségügyi termékkategóriákat is) az interneten. A webes beszerzések aránya kifejezetten magasnak volt mondható esetükben, hiszen 10 patikai vásárlásból átlagosan 6 történt személyesen a gyógyszertárban és 4 online. A leggyakrabban vitaminokat, nyomelemeket, immunerősítőket, étrendkiegészítőket és vény nélkül kapható gyógyszereket rendeltek házhoz.

A vény nélküli szerek házhoz szállítását korlátozó javaslat indoklása szerint a módosítást a gyógyszerészek köztestülete betegbiztonsági okokból kérte. Lapunk kereste Hankó Zoltánt, a Magyar Gyógyszerész Kamara elnökét, ám lapzártánkig nem sikerült elérnünk. Ő a Mediaworks egészségügyi portáljának, a Gyógyzónának adott interjújában egyebek mellett azzal indokolta a kérésüket, hogy „a csomagküldés során olyan vállalkozás lép be a rendszerbe – ráadásul az esetek jelentős részében nagykereskedővel karöltve –, amelynek nemcsak engedélye, hanem értő szakembere sincs ehhez a tevékenységhez. Ez súlyos kockázatot hordoz gyógyszer- vagy betegbiztonsági szempontból. Ráadásul ennek a gyakorlatnak az elterjedésével – és nagykereskedő által koordinálva – az országosan jelenleg egyenletes gyógyszertári hálózat fennmaradása is kérdésessé válhat.” Annak azonban van létjogosultsága - tette hozzá -, hogy például a mozgásképtelen betegeknek, vagy egy olyan településen, ahol nincs patika, a gyógyszertárak házhoz szállítsák, vagy az adott településre elvigyék a szükséges gyógyszereket. A házhoz szállítás során ugyanis mindvégig szakember gondoskodik a gyógyszerről és a beteggel való kommunikáció feltételei is adottak.

A Hamisítás Elleni Nemzeti Testület (HENT) gyógyszerhamisítási munkacsoport vezetője, Ilku Lívia lapunknak azt mondta: nem érkezett hozzájuk olyan betegbiztonsági incidensről bejelentés, amely indokolhatná ezt a változtatást.

Más szakértők szerint nincs másról szó, mint a vény nélküli szerek piacának újraosztásáról. Az ilyen gyógyszerek elvben szabadárasak, de átlagosan 25 százalékos árréssel értékesítik a patikák. A csomagküldő szolgálatok különféle árakon szerződnek a gyógyszertárakkal, és van olyan amelyik a 25 százalékos árrésből 18 százalékot is elkér orvosságonként a webshop üzemeltetőjétől. Azaz nagyon kicsi „haszna” marad az így értékesített készítményen a gyógyszertáraknak. Egy lapunknak nyilatkozó szakértő szerint az is furcsa sajátossága a piacnak, hogy az interneten elérhető adott készítmény sokszor olcsóbb, mint a saját patikában ajánlott ár.

Az egyik legdinamikusabban fejlődő webpatika hálózat a Sipo Patika. Harmatha Levente tulajdonos lapunknak a tervezett módosítással kapcsolatban azt mondta: A negyedik Covid-hullám árnyékában megtiltani, hogy a csomagküldő szolgálatok közreműködésével, de személyes kontaktus nélkül szabadon forgalmazható termékekhez jussanak a betegek, felelőtlen magatartás, ami életeket veszélyeztethet. Hozzátette: a vényre kapható orvosságokat most is csak szakasszisztens vagy gyógyszerész viheti házhoz. A járvány alatt naponta 20-30 ilyen kérés érkezett a gyógyszertáraiba, ezeket is nehéz volt teljesíteniük, mert egy patikai vállalkozás nem elég felkészült ilyen logisztikai feladatokra. Ezt akkor „társadalmi felelősségvállalásból, tisztességből" megoldották, de napi rutinként alkalmazni sem olcsó, sem egyszerű feladat nem lenne.